Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

Kineske kvalifikacije čaja

Kolekcija kineskih čajeva je tako raznovrsna da se teško može razvrstati u europske klasifikacije. U Kini koja je i prirodno stanište autohtonog čajevca, postoje njegove brojne inačice, od kojih su neke prirodni srodnici, a neke je križanjem i selekcijom tijekom stoljeća stvorio čovjek.

Zbog toga se danas u Kini eksploatiraju neke podvrste čajevca koje izvan određenih područja nemaju srodnika i od kojih se dobivaju jednako originalne vrste čajeva kakvih nema drugdje u svijetu.

U Kini su se velikim dijelom zadržale tvornice u kojima se čaj prerađuje na isti način kao prije više stotina godina. Pojedine tehnologije poznate su samo na određenim područjima, a majstori čaja često ljubomorno čuvaju tajnu postupka dobivanja čaja. Zahvaljujući tome kineska je ponuda čajeva bez presedana, kako u pogledu raznolikosti, tako i po kvaliteti i jedinstvenosti samih čajeva.

Zanimljivo je da u nekim slučajevima kineski nazivi čaja sadržavaju oznaku berbe u obliku nekoliko znakova ispred njihovih imena. Premda će to pomoći rijetkima koji su ne samo veliki ljubitelji čaja već i poznavatelji kineskog pisma (a takvih je malo), nije na odmet reći da, oznaka prije kiša znači da je čaj ubran prije tzv. Praznika svjetlosti, koji pada krajem ožujka i početkom travnja. To je čaj najviše kvalitete, dok je čaj poslije kiša slabije je kvalitete i pristupačnije cijene.