Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

Matcha u ceremoniji čaja – usucha  i koicha – koja je razlika?

U Japanu postoje dva tradicionalna načina pripreme matcha čaja.

Najpoznatiji i najrašireniji način pripreme matcha čaja je usucha. Usucha znači “rijetki čaj”.
To je način pripreme najčešće opisan na deklaracijama matcha čaja i radi se na način da se 1-2 grama praha stave u 100 ml vode temperature 50-70°C i brzo mute metlicom u slovo M ili W dok se ne stvori bogata pjena. Dobiveni napitak je pjenast i sladak s bogatog umami okusa.

Koicha se radi na potpuno drugačiji način. Kao prvo, za koichu se koristi samo visokokvalitetna matcha i to dobivena od listića biljaka čajevca starijih od 30 godina te je odabrana metoda za većinu japanskih škola ceremonije čaja.


Koicha znači “gusti čaj” te je gladak, koncentriran, sirupasti matcha pripravak.
Najjednostavnije za objasniti razliku u pripremi usuche i koiche je u tome da se za koichu koristi dvostruka količina matche i pola količine vode u odnosu na najrašireniji način prirpeme – usucha.

Iako se u pravilu za pripremu koiche koristi 3,75 do 4 grama matcha praha, omjer vode najčešće ovisi o tome na koji se izvor ili školu čaja poziva osoba koja pije. Količina vode koja se dodaje prahu može biti od 20 ml do 50 ml. Koicha se ne miješa na jednak način kao usucha, već se pravi polaganim  miješanjem u krug dok se ne dobije gusta, kremasta pasta bez grudica. Potrebno je paziti da se kod miješanja ne razmazuje previše po rubovima zdjele jer će zbog teksture ostati zalijepljeno za zdjelu.

Vrlo je važno korsititi matchu visoke kvalitete koju ćete prepoznati po žarko zelenoj boji i ugodnom mirisu. Korištenjem matche loše kvalitete dobiti ćete jako gorak i trpak napitak koji nikako neće biti ugodan okusom za piće niti bogat hranjivim sastojcima i antioksidansima kojima svježa, visokokvalitetna matcha obiluje!

Za pripremu koiche može se koristiti i obična metlica za matchu, iako postoji i metlica baš za koichu s manje zubaca (48) koji su deblji i čvršći s obzirom na to da koicha ima puno gušću i čvršću teksturu.

Važno je napomenuti da se za vrijeme ceremonije ispijanja koiche ponudi nešto slatko. Slatko će ublažiti trpkost koiche bez dodavanja šećera u čaj. Posluživanje slatkoga (npr. mochi ili wagashi.) u ceremoniji je već duga tradicija kojom domaćin daruje gosta na ceremoniji čaja u svrhu jačanja njihove veze.

Da bi se postalo majstorom prave japanske ceremonije čaja, to zahtijeva godine posvećenog tutorstva, prakse i učenja u određenim školama čaja. Bez obzira na to, i vi svakako možete (i trebate!) pripremiti usuchu i koichu kod kuće za osobni užitak i dijeljenje s prijateljima i obitelji. To se kulturno ne izjednačava s izvođenjem cha-no-yu (tradicionalne japanske ceremonije čaja), ali vjerujemo da ćete uživati u svakom trenutku koje ćete provesti uz matchu bez obzira da li eksperimentirate s usuchom ili koichom.