Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

O BIJELOM ČAJU

O BIJELOM ČAJU

Bijeli čaj je jedno od kineskih posebnih blaga, napravljeno od najmlađih i najnježnijih rukom branih vrhova listova i pupoljaka. Okus takvog čaja je svjež i nježan, a izgled tekućine snježno srebrne boje po kojoj bijeli čaj i dobiva ime. Jedan je od najskupljih čajeva zbog detaljnog procesa izrade.

Bijeli čaj se uglavnom proizvodi u okruzima Jianyang, Fuding i Songxi u provinciji Fujian. Na tom brdovitom području crvene i žute boje tla, cjelogodišnja blaga klima i obilna kiša pridonose jedinstvenom karakteru bijelog čaja.

Tajvan također proizvodi manje količine bijelog  čaja.

Najpopularnije vrste bijelog čaja su White Peony i Silver Needle (Bai Hao). White Peony je vrsta koja se radi od prvih i drugih vrhova stabljika, najbolje je kvalitete i dobila je naziv zbog načina na koji se listovi otvaraju poput cvjetova u proljeće.

Silver Needle je najskuplja vrsta bijelog čaja. Napravljen je samo od jednog vrha lista čaja koji kada se osuši izgleda poput srebrne igle. Čaj ima nježno žutu boju, osvježavajući okus i aromu.

PROIZVODNJA

Proizvodni proces odvija se u 3 faze:

1)         Venuće

Venuće izvlači vlagu na površinu, omekšava listove, započinje prirodnu enzimsku fermentaciju i daje bazu za sljedeću fazu. Na taj način se smanjuje travnati okus čaja. Ubrani listovi se rasprostru na sušenje. Ključno za izradu odličnog bijelog čaja je venuće koje se odvija i u vanjskom i unutrašnjem prostoru. Najbolja kombinacija je sušenje na blagom sunčanom danu, nakon čega se sušenje nastavlja unutra. Stabljike se odvajaju od listova, prirodni voštani omotač se odstranjuje i listovi se peku na laganoj vatri dok ne postanu suhi. Kada je postotak vlage smanjen na 4 do 5%, listovi se pakiraju.

2)         Fiksiranje („ubijanje zelenila“)

Zaustavlja prirodnu fermentaciju i procese rasta unutar listova bez da ih ošteti. Koristi se parenje listova, ručno pritiskanje u vrućoj posudi i tehnike pečenja. Proces je baza sljedećeg procesa.

3)         Valjanje/  formiranje

Listovi prolaze kroz vruće i hladne valjke kako bi se listovi stanjili, što omogućava oblikovanje listova i pojačava okus čaja.

4)         Sušenje

Stabilizira konačnu vlažnost listova, zaustavlja fermentaciju, sprečava razvoj plijesni, otklanja travnati okus listova i razvija aromu čaja. Koriste se metode sušenja na suncu, zagrijavanje u posudi i vrući zrak.

ČUVANJE

Zbog obrade kojom se zadržava prirodnost, listovi su izloženi prirodnom smanjenju enzima oksidacijom i brže su kvarljivi od ostalih čajeva.

Bijeli čaj najbolje je čuvati na hladnom, suhom mjestu u nepropusnom spremniku ili čak u hladnjaku. Preporučuje se hlađenje koje poboljšava okus čaja i produžuje mu rok trajanja. Čaj koji se čuva hlađenjem ne smije se nakon hlađenja držati u grijanom prostoru kako se čaj ne bi pokvario.

ZDRAVSTVENA KORIST

Kineskom čaju pripisuju se mnoge zdravstvene koristi, od osjećaja dobrobiti do gotovo čarobnih izlječenja. Prosječnom zapadnjaku bijeli i čaj je interesantan zbog utjecaja na gubitak težine i tvrdnje o prevenciji raka zbog antioksidanata koje čaj sadrži. Svaka osoba treba sama procijeniti točnost navedenih tvrdnji.

Iako tradicionalna kineska medicina stoljećima navodi dokaze o ljekovitosti, malo modernih istraživanja potkrepljuje te dokaze. U posljednje vrijeme se dovodi u pitanje i imaju li antioksidanti ikakav utjecaj na prevenciju bolesti.

Vjerujemo da svaki prehrambeni proizvod može imati i pozitivne i negativne utjecaje na zdravlje u određenom stupnju i za različite pojedince. Ne preporučujemo pijenje čaja zbog zdravstvenih dobrobiti. Nemojte misliti da je mudro preporučiti pijenje čaja za išta osim za uživanje u predivnom okusu i doživljaju uživanja u čaju vama samima ili s prijateljima.

Napominjemo koristi koje tradicionalna kineska medicina prepoznaje u bijelom čaju:

–        Smanjuje upalu uzrokovanu reumatoidnim artritisom
–        Kontrolira izlučivanje inzulina
–        Visoki izvor vitamina A, sprječava suhoću očiju i noćno sljepilo
–        Smanjuje razinu radijacije i popraviti štetu na DNK

TEIN

Obično se govori da čaj ima više teina nego što kava sadrži kofeina. Također se čuje i obrnuto. S obzirom na vrste i čaja i kave i načine na koji se obrađuju i pripremaju za konzumaciju, obje tvrdnje treba uzeti u razmatranje.

Koliko teina imaju čaj  i kava?

Prema detaljnoj studiji koju je objavila britanska vlada 2004. čajevi imaju 40 mg teina, instant kava 54 mg, a mljevena kava 105 mg po serviranju.

Općenito se vjeruje da kineski zeleni čaj ima manje teina od crnog čaja. Velik broj studija i rasprava pokazuje kako to možda nije slučaj. Ustvari, zeleni čaj ima više teina od crnog čaja.

Većina crnog čaja izvezenog na Zapad je iz Indije, a biljka Camelia assamica od koje se radi indijski čaj ima više teina od vrste Camelia sinensis od koje se radi kineski čaj. Također, čini se kako proces oksidacije koji se koristi u proizvodnji kineskih crnih čajeva prije smanjuje tein,nego što ga povećava, kako se prije mislilo. Kada uspoređujete kineski zeleni čaj s kineskim crnim čajem, sadržaj teina u kineskom zelenom čaju čini se višim od onog u kineskom crnom čaju. Oba čaja imaju manje teina od indijskog crnog čaja, a sve vrste čajeva imaju značajno niži sadržaj teina od kave.

Budući da su bijeli čajevi lagano fermentirani, općenito možemo smatrati da je razina teina između nefermetiranog zelenog čaja i lagano fermentiranog crnog čaja.

(Napomena: koristimo izraz „kineski crni čaj“ koji je uvriježen na Zapadu kako bismo opisali čaj poznat u Kini kao crveni čaj. Pravi kineski crni čajevi poznati u Kini su oni koji su prošli naknadnu fermentaciju, zreli čajevi kao pu-erh čaj.)

Ako ste osjetljivi na tein, postoji način na koji možete smanjiti njegov nivo. Najbolja priprema čaja je korištenjem tradicionalne kineske metode Gong Fu Cha („priprema čaja s velikom vještinom“). Ova strogo kontrolirana metoda pripreme čaja posebna je zbog upotrebe malih čajnika i više prelijevanja s vrlo kratkim vremenima namakanja od samo nekoliko sekundi. Takav način pripreme pojačava okus svake vrste čaja i smanjuje tein u usporedbi sa zapadnjačkim načinima pripreme čaja. U Gong Fu Cha, prvo prelijevanje koristi se za ispiranje listića i prolijeva se, tako da se ne konzumira. Prvom vodom ispire se i velika doza teina koji je jako topljiv u vodi.