Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 46,45 € (350 kn)

Ancient Tree Shu Pu-erh Mini Tuocha

Od: 1,20  (9,00 kn)

*PDV je uključen u cijenu

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: WF23021216 Kategorije: ,

Ancient Tree Shu Pu-erh Mini Tuocha

Od: 1,20  (9,00 kn)

*PDV je uključen u cijenu

TEČAJ: 1 EUR = 7,53450 HRK SKU: WF23021216 Kategorije: ,

Ancient Tree Shu Pu-erh Mini Tuocha

Vrijeme berbe: travanj/rujan 2022.
Porijeklo: Ming Feng Shan, Lincang Region, Kina
Visina vrta: 2050-2100 m
Kultivar: Yunnan Big Leaf Tea Old Tree
Način branja: ručno
Težina: 1 kom = otprilike 5g

Za ove mini tuoche korišten je vrlo kvalitetan Pu-erh čajnih stabala starih 150-400 godina. Od istog čaja, probrani su najmanji listići za ove mini tuoche, a ovisno o veličini lista, preostali se koriste za veće tuoche ili cakeove.

Na tržištu postoji vrlo malo pravog Old Tree Shu Pu-erh čaja. Najveći razlog je to što sama fermentacija uvelike mijenja čaj pa se u proizvodnji najčešće ne koristi materijal visoke kvalitete za obradu.

Ako se osvrnemo i na cijenu čaja, vidjet ćemo da je obično cijena Shu Pu-erha niža od Sheng pu-erha unatoč tome što je obrada Shu Pu-erha puno kompliciranija. Puno Shu Pu-erh čaja radi se od materijala pomiješanog iz nekoliko izvora, bez obzira koliko loše kvalitete bio. Drugi razlog je taj što proizvodnja Shu Pu-erha zahtijeva veliku količinu, kako bi se fermentacija dobro odradila. Obično je potrebno nekoliko tona čiste stare maohe (sirovine za proces shu pu-erh) za početak što nije nimalo lako sakupiti.

Ove su godine naši dobavljači i farmeri proizveli seriju pravog Old Tree Shu Pu-erha za koju su koristili 2,5 tone sirovine iz vlastitog vrta. Kako bi sakupili dovoljnu količinu za dobru obradu i fermentaciju, trebalo je spojiti proljetnu i jesensku berbu. Jedna polovica listića je iz berbe krajem proljeća, druga polovica je ubrana početkom jeseni, a obje su berbe bile izvrsne kvalitete.

Ovaj čajni vrt se nalazi u Ming Feng Shanu u okrugu Yongde u jugozapadnom Yunnanu te u njemu rastu samo stabla čaja stara od 150-400 godina. Nadmorska visina ovog starog čajnog vrta je vrlo visoka te doseže 2050-2100 m što je među najvišima u Yunnanu. Prirodni uzgoj starih stabala čaja i vrlo visoka nadmorska visina osiguravaju vrlo dubok, čist okus čaja te aromu šljive. Dobar okus sirovine također je važan i za dobru kvalitetu konačnog proizvoda.

Sredina jeseni najbolje je vrijeme u godini za pripremu Shu Pu-erha, jer to je vrijeme kada zrak Yunnana postaje suh što je vrlo dobro za fermentaciju.
Fermentacija u hrpi je najkritičniji korak u obradi Shu Pu-erha te osim kvalitete sirovine, i ona odlučuje o kvaliteti konačnog proizvoda.
Mora se odvijati pri odgovarajućoj vlažnosti zraka i temperaturi. U ovoj sezoni zrak u Yunnanu postaje suh, ali ne i najsuši, a temperatura oko 20°C. Najsušnija sezona u Yunnanu je od siječnja do travnja.

 

     

Priprema – čajnik:
• 1 kom
• 200 ml vode
• temp. 90°C
• prelijevanja 4-5: (10s te vodu izliti), 1 min, 1,5 min, 2 min, 2,5 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 1 kom
• 120 ml vode
• temp. 100°C
• prelijevanja 8: (10s te vodu izliti), prvo prelijevanje 15s, iduća produžiti za 5-10 s