Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Anji Bai Cha Green Tea

Od: 7,00 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: YD524-3 Kategorije: ,

Anji Bai Cha Green Tea

Od: 7,00 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: YD524-3 Kategorije: ,

Anji Bai Cha Green Tea

Vrijeme berbe: početkom travanja 2024.
Porijeklo: Anji, Zhejiang, Kina
Visina vrta: 800 m
Kultivar: Bai Ye Yi Hao
Način branja: ručno

 

Iz Anjija, mjesta gustih šuma bambusa i uzgoja čaja, dolazi ovaj Anji Bai Cha, jedan od najrjeđih kineskih čajeva. Svjež i kremast s notama citrusa i orašastih plodova. S dugim, nježnim, živozelenim listovima, san je poznavatelja zelenog čaja.

Iako je naziv zbunjujući (“Bai” na kineskom znači “bijeli”), Anji Bai Cha se obrađuje prema metodologiji obrade zelenog čaja te je zeleni čaj. ‘Bijela’ se odnosi na vrstu biljke Camellia Sinenses koja je više bijela od ostalih biljaka čaja iz drugih čajnih regija.

Ovaj čaj je dobio ime po svojoj jedinstvenoj sorti, White Tea Cultivar, koja je prirodna mutacija običnog stabla zelenog čaja. U rano proljeće, kada je prosječna dnevna temperatura ispod 23 stupnja, lišće ovog vrste ostaje bez klorofila što rezultira žuto-bijelim izgledom. Čaj ubran s ovih grmova tijekom tog razdoblja zadržat će tu boju tijekom sušenja i kuhanja. Kasnije nakon Qingminga postaju zelenkasto bijeli, a ljeti njegova boja prelazi u zelenu boju kao i druge sorte čaja.

Kao što već ime otkriva, ovaj bijeli čaj proizvodi se u Anjiju. Ovaj okrug je dio prefekture Huzhou u provinciji Zhejiang s oko 450.000 stanovnika. Iskorištavanjem povoljnog okoliša i klime, zajednica Anji je u mogućnosti razviti ekološke proizvode. Ovaj čaj iz Anjija je 100% proizveden u prirodnom okruženju od bilo kakvog zagađenja.

Ubran je standardnim postupkom – jedan pupoljak, jedan/dva lista. U usporedbi s drugim zelenim čajevima, Anji Bai Cha posebno je bogat aminokiselinama što mu daje puni okus i umirujući učinak na onoga ko ga pije.

Pojam ‘bijeli čaj’ ili ‘bai cha’ prvi put se spominje još u dinastiji Tang. Lu Yu, koji se danas smatra kineskim ‘svecem čaja’, spomenuo je u svojoj knjizi ‘The Classics of Tea’ da postoji ‘planina bijelog čaja’ istočno od okruga Yongjia gdje su listovi čaja bijeli poput papira i konzumiraju ih obični ljudi.

Kasnije tijekom 12. stoljeća, ‘bijeli čaj’ ponovno se spominje u ‘Da Guan Cha Lun’ cara Huizonga (Perspektiva o čaju) u kojem ga opisuje kao biljku čaja s bijelim listovima poput žada.

Mnogi stručnjaci vjeruju da su i Lu Yu i Huizhong mislili na bijelu biljku čaja koja se danas koristi za obradu Anji Bai Cha.

 

Priprema – čajnik:

  • 3 g čaja
  • 200 ml vode
  • temp. 75-80°C
  • prelijevanja 3: 1,5 min, 2 min, 3 min

 

Priprema – gaiwan:

  • 3 g čaja
  • 100 ml vode
  • temp. 75-80°C
  • prelijevanja 4: 30s, 40s, 50s, 100s