Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Butterfly Pea Flower

Osim što se zbog svoje prekrasne boje čaj koristi kao vrlo primamljiv i zdrav napitak s medom i limunom.

Od: 5,84 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: TH140490 Kategorija:

Butterfly Pea Flower

Osim što se zbog svoje prekrasne boje čaj koristi kao vrlo primamljiv i zdrav napitak s medom i limunom.

Od: 5,84 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: TH140490 Kategorija:

Butterfly Pea Flower

Vrijeme berbe: proljeće, 2022.
Porijeklo: Tajland
Način branja: ručno

Čaj plavog graška ili Butterfly pea flower poznat je stoljećima samo u jugoistočnoj Aziji, ali posljednjih godina kroz širenje putnih emisija i vođenja blogova o hrani, postao je poznat i izvan područja svog podrijetla. To zapravo i nije pravi čaj jer za razliku od camellie sinensis ne sadrži kofein te spada u biljne napitke. Kao što je u našim krajevima uobičajen vrlo zdrav biljni napitak od kamilice, tako je na izvornom području jugoistočne Azije uobičajen čaj od plavog graška, a posebno često se koristi zbog mnogih ljekovitih svojstava u Ayurvedi.

Pažljivo je odabran od sorti uzgojenih u idealnim klimatskim uvjetima jugoistočne Azije, obrađuje se
u suhe cvjetove pod strogom kontrolom kvalitete japanskog proizvođača koji ima svoje plantaže na Tajlandu i Laosu. Pažljivo uzgajan bez upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva.

Ovaj prekrasan plavi cvijet je uobičajen u svakodnevnom životu žena u jugoistočnoj Aziji, uključujući Tajland i Maleziju, a kaže se da je to tajna ljeopte žena u Aziji. Čaj izgleda poput dubokog oceana i djeluje potpuno opuštajuće.

Osim što se zbog svoje prekrasne boje čaj koristi kao vrlo primamljiv i zdrav napitak s medom i limunom, može se koristiti kao bojilo raznim jelima ili koktelima. Zanimljiva je činjenica da dodatkom limuna tekućina mijenja pH, a samim time i duboko plav čaj postaje ljubičast. Što više limuna se dodaje, postaje sve ljubičastiji i svjetliji.

Često se koristi kao piće poslije večere. Služi se vruć ili hladan, može se zamrznuti u kockice leda te dodati pićima i koktelima koji malo pomalo (kako se led topi) mijenjaju boju, a obično se miješa s medom, đumbirom, mentom ili pasiranim voćem.

Neke studije pokazuju da čaj plavog graška pomaže u borbi protiv unutarnjih upala. Tradicionalno, čaj  od plavog graška se koristi za liječenje boli općenito, smanjenja upale, pomaže kod uobičajenih problema s očima poput konjuktivitisa, protiv određenih vrsta karcinoma, pomaže zdravlju organizma općenito te zdravlju mozga i povećanju vitalnosti. Smanjuje anksioznost te je prirodni diuretik.
Neki ga koriste kao pomoć pri mršavljenju, a poznato je da smanjuje umor i stres. Butterfly pea flower je bogat antioksidansima koji  štite tijelo od djelovanja slobodnih radikala. Odličan za kožu te usporava stvaranje bora i starenje kože. Flavonoidi prisutni u plavom čaju čak potiču proizvodnju kolagena.

Kažu da plavi čaj može utjecati na regulaciju razine šećera u krvi, iako nema mnogo znanstvenih dokaza koji bi potvrdili da je koristan u liječenju dijabetesa.

Na kraju samo možemo zaključiti da je Butterfly pea flower biljka s brojnim prednostima, kako zdravstvenim, tako i kulinarskim. Treba samo pustiti mašti na volju i upustiti se u eksperimentiranje okusima i bojama ove očaravajuće biljke.

Priprema:
10-12 cvjetova namočiti u 200 ml vode temperature 70-85°C te ostaviti 5-15 min ovisno o željenoj nijansi plave boje.
Prelijevanja: 2-3