Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Butterfly pea powder

Od: 8,10 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: THP140490 Kategorija:

Butterfly pea powder

Od: 8,10 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: THP140490 Kategorija:

Butterfly pea powder

Vrijeme berbe: proljeće, 2022.
Porijeklo: Tajland
Način branja: ručno

Butterfly pea flower (cvijet plavog graška) uzgajan je bez upotrebe pesticida i kemijskih gnojiva. 100% prirodni biljni sterilizirani prah potpuno je topiv u vodi i jednostavan za pripremu. Pogodan za razne kombinacije jela i pića. Budući da je steriliziran, može se izravno stavljati u hranu bez ikakvih dodatnih postupaka sterilizacije. Butterfly pea flower ručno se bere kako bi se pomno odabrali najbolji cvjetovi te se posebnom obradom praha omogućuje se da konačan proizvod bude otporan na blijeđenje, toplinu, siguran i funkcionalan.

Nakon branja, cvjetovi se obrađuju u mikro prah najnovijom japanskom tehnologijom u laboratoriju farmaceutske kvalitete. Uz trenutne svjetske trendove, sve više zemalja prelazi s umjetnih boja na prirodne alternative zbog toksičnosti umjetnih boja kojih smo sve više svjesni.

Čaj plavog graška ili Butterfly pea flower poznat je stoljećima samo u jugoistočnoj Aziji, ali posljednjih godina kroz širenje putnih emisija i vođenja blogova o hrani, postao je poznat i izvan područja svog podrijetla. To zapravo i nije pravi čaj jer za razliku od camellie sinensis ne sadrži kofein te spada u biljne napitke. Kao što je u našim krajevima uobičajen vrlo zdrav biljni napitak od kamilice, tako je na izvornom području jugoistočne Azije uobičajen čaj od plavog graška, a posebno često se koristi zbog mnogih ljekovitih svojstava u Ayurvedi.

Pažljivo je odabran od sorti uzgojenih u idealnim klimatskim uvjetima jugoistočne Azije, obrađuje se u suhe cvjetove pod strogom kontrolom kvalitete japanskog proizvođača koji ima svoje plantaže na Tajlandu i Laosu. Pažljivo uzgajan bez upotrebe pesticida i umjetnih gnojiva.

Ovaj prekrasan plavi cvijet je uobičajen u svakodnevnom životu žena u jugoistočnoj Aziji, uključujući Tajland i Maleziju, a kaže se da je to tajna ljeopte žena u Aziji. Čaj izgleda poput dubokog oceana i djeluje potpuno opuštajuće.

Osim što se zbog svoje prekrasne boje čaj koristi kao vrlo primamljiv i zdrav napitak s medom i limunom, može se koristiti kao bojilo raznim jelima ili koktelima. Zanimljiva je činjenica da dodatkom limuna tekućina mijenja pH, a samim time i duboko plav čaj postaje ljubičast. Što više limuna se dodaje, postaje sve ljubičastiji i svjetliji.

Često se koristi kao piće poslije večere. Služi se vruć ili hladan, može se zamrznuti u kockice leda te dodati pićima i koktelima koji malo pomalo (kako se led topi) mijenjaju boju, a obično se miješa s medom, đumbirom, mentom ili pasiranim voćem.

Neke studije pokazuju da čaj plavog graška pomaže u borbi protiv unutarnjih upala. Tradicionalno, čaj  od plavog graška se koristi za liječenje boli općenito, smanjenja upale, pomaže kod uobičajenih problema s očima poput konjuktivitisa, protiv određenih vrsta karcinoma, pomaže zdravlju organizma općenito te zdravlju mozga i povećanju vitalnosti. Smanjuje anksioznost te je prirodni diuretik.
Neki ga koriste kao pomoć pri mršavljenju, a poznato je da smanjuje umor i stres. Butterfly pea flower je bogat antioksidansima koji  štite tijelo od djelovanja slobodnih radikala. Odličan za kožu te usporava stvaranje bora i starenje kože. Flavonoidi prisutni u plavom čaju čak potiču proizvodnju kolagena.

Kažu da plavi čaj može utjecati na regulaciju razine šećera u krvi, iako nema mnogo znanstvenih dokaza koji bi potvrdili da je koristan u liječenju dijabetesa.

Na kraju samo možemo zaključiti da je Butterfly pea flower biljka s brojnim prednostima, kako zdravstvenim, tako i kulinarskim. Treba samo pustiti mašti na volju i upustiti se u eksperimentiranje okusima i bojama ove očaravajuće biljke.

Priprema: 1 gram umiješati u 1 dcl vode i dodati pićima, jelima ili čisti prah umiješati u jelo po želji.
Može se konzumirati sam, zašećeren, kao latte, dodavati u kolače, jela, pića, koktele….