Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Dahongpao – Zhengyan Rock Tea

Od: 8,50 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WLNG_DHPZY Kategorije: ,

Dahongpao – Zhengyan Rock Tea

Od: 8,50 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WLNG_DHPZY Kategorije: ,

Dahongpao – Zhengyan Rock Tea

Vrijeme berbe: proljeće 2023.
Porijeklo: Wuyishan Zhengyan, provincija Fujian, Kina
Visina vrta: 700 m
Kultivar: Qidan
Način branja: ručno

Proizveden od sorte Qidan dobivene reznicama iz jednog od šest matičnih stabala Dahongpaoa što mu daje intenzivan okus i iznimnu cvjetnu aromu popraćenu notom pečenja koja se zadržava u naknadnom okusu.

Osjećaju se začinske note cimeta, slatke karamele i sandalovine te pružaju jedinstven osjetilni doživljaj.
Čajni vrt nalazi se ispod vrha Yingzui nazvanog po sličnosti s orlovim kljunom i upija jedinstvenu mineralnu aromu.

Na drugoj slici možete vidjeti zaštićenih šest Da Hong Pao matičnih stabala koja se nalaze u nacionalnom parku Wuyishan (desno gore).

         

Zhengyan se odnosi na takozvano “Full Rock” područje koje se nalazi na teritoriju koje pokrivaju ‘Tri jame i dva potoka’.

Tri jame su:
– HuiYuan Pit
– NiuLan Pit
– DaKeng Pit

Dva potoka su:
– potok LiuXiang
– WuYuan Stream

Osim tog poznatog područja, postoji još 36 vrhova i 99 stijena koje pripadaju ovom području ZhengYan: stijena HuiYuan, stijena Matou, stijena TianXin, vrh Sanyang, špilja Shulian itd.

Zheng Yan prevodi se kao “izvorni kamen”. Godine 1999. kineska vlada proglasila je područje Zhengyan u planinama Wuyi rezervatom svjetske baštine Wuyi. Doista, ovo područje ima mnogo izvornih sorti čaja koje bi poljoprivrednici trebali nastojati očuvati.

Zhengyan čajevi obično su skuplji budući da su svi čajevi tamo organski — vlada zabranjuje pesticide na području rezervata Zhengyan. Nadalje, ovdje je klima optimalna za uzgoj čaja jer tijekom cijele godine ima dosta oborina i magle.

Ako želite probati vrhunsku yanchu (rock tea), ali ne znate odakle početi, preporučujemo da isprobate čajeve iz područja Zhengyan. Obično se prodaju pod nazivom Zhengyan čaj, Zhengshan čaj (izvorni planinski) ili čaj iz prirodnog rezervata.

Završni proces pečenja ovih čajeva obavlja se pomoću drvenog ugljena, obogaćujući čaj dugotrajnom prženom aromom. Prvo pečenje obavlja se između svibnja i lipnja, drugo se provodi u kolovozu, dok se treće pečenje odvija između listopada i studenog.

Peng Bao, proizvođač ovog čaja kojeg smo imali prilike i osobno upoznati nedavno prilikom posjata Kini, potječe od generacija uzgajivača stabala čaja u parku Wuyishan. Majstor je u umjetnosti Yáo qīnga, tj. procesa kombiniranja nekoliko vrsta čajeva da bi se dobio najbolji okus, a koji predstavlja najvažniju fazu za proizvodnju visokokvalitetnih wulong čajeva. Proveo nas je svojim vrtovima i uputio u proces miješanja čajeva kada smo trebali sami napraviti svoj blend za Da Hong Pao prema njegovom primjeru.
Njegovo umijeće donijelo mu je brojne zlatne i srebrne medalje na natjecanjima.

Ove se čajeve isplati čekati jer donose novu toplinu u hladnu sezonu.

Priprema – Yixing glineni čajnik:
• 5 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 100°C
• prelijevanja 5: 10s, 10s, 20s, 30s, 50s

Priprema – gaiwan:
• 5-6 g čaja
• 120 ml vode
• temp. 100°C
• prelijevanja 5:  5s, 10s, 15s, 25s, 40s