Vrijeme berbe: 14.3. 2024.
Porijeklo: Guizhou, Kina
Visisna: 1000 m
Kultivar: Fuyun No.6
Način branja: ručno
Odličan proljetni zeleni čaj iz pokrajine Guizhou. Sićušni listići čaja s visokim udjelom pupova odaju svježi miris livade. Listovi između infuzija su vrlo aromatični s mirisom jorgovana i cvijeća, a infuzija ima vrlo složen slatki okus.
Naš Duyun “Grand Cru” ubran je u okrugu Guizhou u Kini. Listovi ovog zelenog čaja imaju oblik kukica, a čaj je poznat još od doba dinastije Ming. Ubran početkom ožujka u okruženju bez zagađenja, ovaj izvanredni čaj iz prve berbe u godini razvija meku i svilenkastu tekućinu sa snažnim notama povrća (artičoke, kuhane tikvice, edamame grah) i prženih nota.
Guizhou je četvrt na strmoj padini s pogledom na prekrasne krajolike. Izolirana u srcu planinskih brežuljaka jugozapada, savršeno je mjesto za vrhunske čajeve. Smješten nedaleko od rodnog mjesta Camellia Sinensis i njezinog uzgoja, Guizhou je stoljećima dio kulture čajevca. Posljednjih je desetljeća čajevac posvuda zamijenio rižu na ovim obroncima i to u tolikoj mjeri da je danas ova pokrajina prva u Kini po proizvodnji čaja. Uz nekoliko regionalnih čajeva, Guizhou sada uzgaja i najpoznatije kineske zelene čajeve.
Čaj ima prekrasan kontrast srebrnih pupoljaka i tamnozelenih uvijenih listova. Tekućina je svijetložuta, blago zamućena, živahna i slatka. Infuzija pruža baršunastu mješavinu okusa – orašasto biljni okus miješa se s delikatnom aromom dinje i cvijeta bazge.
Priprema – čajnik:
• 3 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 3: 1,5 min, 2 min, 3 min
Priprema – gaiwan:
• 3-4 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 4: 20s, 30s, 40s, 60s