Vrijeme berbe: travanj, 2024.
Porijeklo: West Hubei, Kina
Visina vrta: 900 m
Kultivar: Enshi Qun Ti Zhong (iz sjemena)
Iako se velika većina zelenih čajeva u Kini prži tijekom proizvodnje, a parenje listića je uobičajena metoda obrade u Japanu, malotko zna da su Japanci preuzeli parenje kao način obrade iz Kine.
Enshi Yu Lu poznati je čaj koji se u Enshiju proizvodi parenjem listića.
Zapravo, u kineskoj dinastiji Tang (oko 800. godine nove ere), većina zelenog čaja proizvodila se parenjem. U to vrijeme Japanci su od Kineza učili kako se proizvodi čaj. U Japanu se proizvodnja parenjem odlično održavava do danas. Međutim, u samoj Kini obrada čaja evoluirala je puno puta.
Malo je kineskih mjesta koja su sačuvala do danas drevni postupak parenja zelenog čaja kao način obrade. Enshi u zapadnom Hubeiju i u planinama Wuling je iznimka. Zapravo se vidi iz izgovora “Yu Lu”. Gyoku Ro je Yu Lu na japanskom. Tako se može reći da je Gyokuro u Japanu kineski Yu Lu. S obzirom da je Gyokuro sada toliko poznat u Japanu, mnogi ljudi ne mogu zamisliti njegovo kinesko podrijetlo.
U Enshiju niti jedan čajni vrt koji proizvodi Enshi Yu Lu ne treba umjetno pokrivanje kao što se to radi u Japanu. Budući da je ovo duboko planinsko područje, oblaci i magla većinu vremena prekrivaju čajni vrt, posebno u proljeće. Umjetno pokrivanje koje služi da vrt zadrži nježnost čajnog materijala, ovdje nije potrebno te je ova značajka bitna razlika u proizvodnji Enshi Yu Lua od japanskog Gyokura.
Čaj je svijetlozelene boje, blistavih zelenih listića i bistre tekućine. Cvjetne arome, punog okusa s nježnim, slatkim osjećajem u ustima. Odličan čaj za svakodnevno uživanje.
Priprema – čajnik:
• 3-4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 70°C
• prelijevanja 3: 2 min, 2,5 min, 3 min
Priprema – gaiwan:
• 4 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 70°C
• prelijevanja 5: 20s, 30s, 40s, 50s, 70s