Porijeklo: Ming Jian, Nantou County, Tajvan
Nadmorska visina vrta: 300 m
Vrijeme berbe: travanj, 2024.
Stupanj oksidacije: 60-70%
Kultivar: Si Ji Chun
U današnjem užurbanom načinu života čini se da neprestano tražimo jednostavne načine kako bismo riješili negativne nuspojave takvog životnog stila. GABA čaj nudi rješenje. Visokokvalitetan i visoko oksidiran čaj ugodnog osvježavajućeg okusa i voćnih aroma sigurno će vas oduševiti.
Ovaj proizvođač se već više od 20 godina bavi prirodnim uzgojem čaja u svom vrtu. Jedan je od prvih uzgajivača koji je počeo proizvoditi GABA oolong čaj.
GABA označava gama-aminomaslačnu kiselinu i aminokiselina je koja djeluje kao neurotransmiter u središnjem živčanom sustavu i jedan je od najraširenijih neurotransmitera u mozgu. GABA je neesencijalna aminokiselina i prirodno sredstvo za smirenje. Poboljšava kvalitetu sna te nam pomaže regulirati emocije i lakše nošenje sa stresom.
Pomaže ublažavanju anksioznosti, simptoma PMS-a, pomaže kod ADHD-a, a dokazano je da stabilizira krvni tlak kod ljudi i životinja.
GABA se prirodno nalazi u brojnom povrću i biljkama koje konzumiramo, a niti čaj se ne razlikuje od njih. Svi čajevi sadrže određenu količinu GABA-e, ali samo neke od njih nazivamo GABA čajevima. To je zbog dodatne faze proizvodnje. Kada je čaj prošao uobičajen proces proizvodnje i završio svoje konačno sušenje, GABA čaj podvrgnut je još jednoj fazi proizvodnje gdje se koriste različite metode za usporavanje oksidacije čaja nakon proizvodnje, uključujući zatvoreno pakiranje, zamrzavanje, vakuum pakiranje i smanjenje kisika oko čajnih listova. Dok su smanjivali kisik tijekom pakiranja čaja koji stvara okruženje bogato dušikom, japanski su znanstvenici otkrili da se razina GABA-e u čaju povećava što je bilo još jedno potpuno slučajno otkriće! 1987. dr. Tsusida na Ispitnom centru Ministarstva poljoprivrede razvio je metodu povećanja GABA-e u zelenom čaju.
U Japanu je čaj postao vrlo popularan zbog svojih zdravstvenih prednosti i počeo se proizvoditi u velikoj mjeri kako bi zadovoljio potražnju javnosti. Tajvanci su otkrili da metoda proizvodnje oolong čaja dobro reagira na ovu dodatnu fazu proizvodnje te su usavršili metodu za povećanje razine GABA u čaju i uskoro je GABA čaj bio dostupan od mnogih tajvanskih proizvođača čaja. Danas mnogi čajevi koji se prodaju pod imenom GABA moraju proći testiranje kako bi proizvođači mogli dokazati razine GABA postignute u svojim čajevima. U Japanu je zakon utvrdio stroge minimalne standarde za svaki čaj koji se prodaje kao čaj GABA. Japanski zakon nalaže da na 100 grama listova čaja treba biti najmanje 150 mg gama-aminomaslačne kiseline kako bi se čaj mogao deklarirati kao GABA čaj.
Prednosti koje GABA čaj ima na zdravlje jednostavno još velika većina ljudi nije svjesna ili je GABA čaj jedna od onih tajni Japana koja kao zapadnjaci jednostavno još nismo otkrili?
Priprema – čajnik:
• 4-5 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 4: 2 min, 2,5 min, 3 min, 3,5 min
Priprema – gaiwan:
• 5-6 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 6: 25s, 35s, 40s, 60s, 110s, 140s