Vrijeme berbe: svibanj/lipanj 2022.
Porijeklo: Chun’an, Zhejiang, Kina
Visina vrta: 460 m
Kultivar: Wu Niu Zao
Čajni vrt: Pingshui Sanjie Tea Garden
Način branja: ručno
Gunpowder je ime dobio zbog svog okruglog uskog izgleda i tamne boje koji podsjeća na barut.
Blagog je zadimljenog mirisa i jačeg okusa od ostalih kineskih zelenih čajeva. Sadrži i više kofeina u usporedbi s drugim zelenim čajevima.
Gunpowder je nastao je u Pingshuiju u regiji Shaoxing. U rano doba dinastije Qing, okrugli zeleni čaj iz Shaoxinga bio je poznat i njime se odavala počast caru.
Čaj se izvozio u strane zemlje u velikim količinama. Gunpowder je bio dominantna vrsta izvoznog kineskog čaja u 19. stoljeću, a vrhunac mu je bio 1894. Rekord je bio 12.500 tona. U kasnijim godinama izvoz u zapadne zemlje se smanjio kako su se izvozne kategorije čaja širile. Sada se Gunpowder svakodnevno koristi u zapadnim zemljama kao i u sjevernoj i zapadnoj Africi. Mjesta u Kini gdje se sada Gunpowder najviše proizvodi su Shaoxing, Jinhua, Anhui, Hubei i Hunan.
Danas se Gunpowder uz Chummee zeleni čaj najviše izvozi iz Kine.
Branje zelenog čaja Gunpowder počinje nakon Qing Minga i traje do ljeta, a koristi se jedan pupoljak s dva lista do tri lista.
Priprema – čajnik:
• 3 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 3: 1 min, 1,5 min, 2 min
Priprema – gaiwan:
• 3 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 5: 15s, 20s, 30s, 50s, 65s