Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Gyokuro Fukamushi

Od: 4,90 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: 23060-2 Kategorija:

Gyokuro Fukamushi

Od: 4,90 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: 23060-2 Kategorija:

Gyokuro Fukamushi

Vrijeme berbe: svibanj, 2023.
Porijeklo: Okabe, Shizuoka, Japan
Kultivar: Meiryoku, Sayamakaori, Okumidori
Čajni vrt: Hattori farm
Nadmorska visina: 200-300m

Kuhanjem na pari listovi čaja dobivaju bogatu tamnozelenu boju i dubok okus s laganom travnatom aromom.
Gyokuro raste u sjeni. Blokiranjem sunčeve svjetlosti smanjuje se katehin koji je uzrok gorčine, dok se teanin, tvar koja daje slatkoću čaju, povećava stvarajući živopisnu  blagu aromu.

Fukamushi čajevi se tijekom procesa proizvodnje kuhaju na pari dulje od uobičajenog postupka kuhanja što dodatno zaslađuje okus, a smanjuje gorčinu i trpkost.
Fukamushicha (深蒸し茶, duboko kuhani čaj) je zeleni čaj koji se u početku kuha na pari dulje od onoga što se smatra uobičajenim. Obično se proizvodi u prefekturi Shizuoka.

Normalno, proces kuhanja zelenog čaja na pari traje oko 30 do 40 sekundi, a dobiveni čaj naziva se futsuumushicha (普通蒸し茶, normalan čaj kuhan na pari). Nasuprot tome, fukamushicha se kuha na pari minutu ili dulje.
Procesom kuhanja na pari postiže se velika razliaka u okusu zelenog čaja. Glavne prednosti korištenja fukamushi procesa su suzbijanje trpkosti, dok se dobiva više punoće i slatkoće.

Dulje vrijeme kuhanja na pari čini listove vrlo mekim i krhkim, a tijekom procesa motanja vrhovi se često lome. Zbog ovih sitnijih čestica fukamushicha izgleda kao da je čaj niže kvalitete, što je potpuna suprotnost stvarnoj vrijednosti ovog čaja.

Male čestice čaja znače više zdravstvenih prednosti. Baš kao i kod matche i funmatsucha, kada se piju male čvrste čestice, dobivate više hranjivih tvari koje se nalaze u zelenom čaju (kao što su katehini), plus one koje nisu topive u vodi poput vlakana, nekih vitamin i klorofila.

Priprema:
• 5 g čaja
• 150-200 ml vode
• temp. 60-65°C
• prelijevanja 3: 1 min, 40 s, 2 min