Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Akcija!

Gyokuro Kuki

Od: 1,47 

*PDV je uključen u cijenu

Akcija!

Gyokuro Kuki

Od: 1,47 

*PDV je uključen u cijenu

Gyokuro Kuki

Vrijeme berbe: svibanj, 2021.
Porijeklo: Okabe, Shizuoka, Japan
Kultivar: Meiryoku, Sayamakaori, Okumidori
Čajni vrt: Hattori farm
Nadmorska visina: 200-300 m

Ovaj Gyokuro Kuki uzgojen je u Shizuoki, a napravljen je od peteljki i stabljika prvog branja Gyokura. Ima poseban umami okus koji uravnotežuje zeleni, biljni okus koji volimo u kukichi.

U Kyotu se Kukicha zove ‘Karigane’ i proizvodi se koristeći gyokuro umjesto senche.
Ime Karigane potječe od činjenice da stabljika čaja izgleda kao divlja guska (雁 Kari) koja sjedi na granama drveća iznad vode. To je zapravo vrlo poetičan naziv.

Zašto piti čaj od stabljika umjesto običnog čaja od listova? Stabljike zelenog čaja također su bogate zdravim hranjivim tvarima, imaju više umami okusa, ukusnu aromu i slatkoću. Stabljike i grančice dobivaju manje sunčeve svjetlosti u usporedbi s lišćem što rezultira manjom proizvodnjom katehina i više slatkih nota u pripremljenom čaju.

Slično Gyokuru, Karigane ima vrlo ugodan umami okus te kao i Kukicha ima blagi biljni okus koji ostaje neko vrijeme, a umami se vraća naknadno.
Karigane je čaj koji se može skuhati vrlo jednostavno i lagan je za eksperimentiranje. Može se pripremati s malo višom temperaturom vode ili mijenjajte vrijeme namakanja kako biste pronašli okus koji vam najbolje odgovara.

Kao i drugi zeleni čajevi, obogaćen je mineralima i hranjivim tvarima koje su vrlo dobre za zdravlje organizma. Sadrži bogate spojeve L-teanina, aminokiselina, folne kiseline, kalcija i teina. L-Theanine je umirujuće sredstvo koje stvara alfa valove u našem živčanom sustavu i opušta živce i mišiće. Iako je razina teina u stabljikama niska, daje nam dovoljno energije za dan. U usporedbi s kavom u kojoj dobivamo instant energiju, ali na kratko, djelovanje čaja je sporije, ali dugotrajnije.

Kalcij prisutan u čaju pomaže u borbi protiv karijesa te jača zube i kosti. Također, čaj ubrzava metabolizam, pospješuje pamćenje, jača imunološki sustav, neutralizira kiselost, detoksificira tijelo, ublažava tjeskobu i stres te nas održava aktivnim i svježim tijekom cijelog dana.

Odličan je za pripremu i ledenog čaja (cold brew).

Priprema:
• 4-5 g čaja
• 150-200 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 2: 1-1,5 min, 2 min