Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Gyokuro Saemidori

Od: 4,20 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: 23060-6 Kategorija:

Gyokuro Saemidori

Od: 4,20 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: 23060-6 Kategorija:

Gyokuro Saemidori

Vrijeme berbe: svibanj, 2023.
Porijeklo: Shizuoka, Japan
Kultivar: Saemidori
Čajni vrt: Hattori farm
Nadmorska visina: 200-300m

Poznato je da je gyokuro najviša klasa japanskog čaja, ali među njima postoje i velike razlike. Jednu od osnovnih razlika među tim čajem čini sam kultivar. Dok se neki prave blendom više vrsta kultivara, za ovaj je korištena popularna sorta saemidori koja je nastala križanjem sorti asatsuyu i yabukita.
Asatsuyu se smatra najkvalitetnijim kultivarom u cijelom Japanu, ali ima prilično mali prinos. Potreba za kvalitetnim kultivarom i većom količinom, dovela je do križanja ova dva kultivara te je tako nastala sorta Saemidori.
U prvim godinama sorta Saemidori nije bila previše popularna kod uzgajivača, ali s vremenom se počela sve više uzgajati zbog većeg prinosa i vrlo ugodnog okusa bogatog slatkoćom.

1990. registriran je kao zaseban japanski kultivar i dobio je broj 40. Ovaj čaj ima vrlo egzotičan i bogat okus, miris i aromu. Ima vrlo visok sadržaj aminokiselina te širok raspon zdravstvenih dobrobiti.

Saemidori najbolje raste u toplim klimama i punoj izloženosti suncu. Može se uzgajati i u hladnijim krajevima, ali poljoprivrednici moraju poduzeti posebne mjere kako bi postigli isti prinos. Otporna je na hladnoću te razne druge bolesti i štetnike.
Svaka šalica ovog čaja djeluje drugačije zbog savršenog balansa trpkosti, voćnog okusa i travnatih nota. Umami okus je vrlo uravnotežen, a sadrži aromu bližu svježoj travi s notama citrusa i dinje.

 

Priprema:
• 6-7 g čaja
• 120-150 ml vode
• temp. 50-60°C
• prelijevanja 3: 2 min, 1 min, 2 min