Vrijeme berbe: svibanj, 2024.
Porijeklo: Okabe, Shizuoka, Japan
Kultivar: Gokou
Čajni vrt: Hattori farm
Visina vrta: 300m
Gyokuro je najviša klasa japanskog čaja i iznimno je cijenjen. Ovaj čaj dodatno dobiva na vrijednosti, jer se (za razliku od uobičajenog strojnog branja u Japanu) listići beru ručno čime se postiže vrhunska kvaliteta čaja pomno odabranih listića.
Listovi su namjerno ostavljeni da rastu u hladu dvadeset dana, a zatim se, za razliku od uobičajenog strojnog branja, ručno beru kako bi se probrali listići najviše kvalitete. Neposredno nakon branja, lišće se popari, osuši pa pažljivo valja, a krajnji proizvod Gyokuro čaja izrazito podsjeća na borove iglice. Bere se rano u proljeće. Znalci zelenog čaja posebno ga cijene zbog nježnog, ali bogatog umami okusa te poznatog „aftertastea“.
Zbog specifičnog načina dozrijevanja u sjeni, gyokuro sadrži više teina od ostalih čajeva te je vrlo bogat aminokiselinama.
Gokou je kultivar o kojem nema puno dostupnih informacija, jer iako nije rijetka sorta, nije registrirana ni upisana u službeni popis kultivara.
Ovaj japanski kultivar zelenog čaja visoko je cijenjen zbog svog jedinstvenog profila okusa. Rečeno je da je ovu sortu ranih 1900-ih razvio uzgajivač čaja po imenu Nagatani Soen u prefekturi Shizuoka u Japanu.
Gokou potječe iz sjemena domaće biljke u Ujiju, a u Institutu za istraživanje industrije čaja prefekture Kyoto, odabran je kao najbolji 1953. godine.
Gokou je namijenjen proizvodnji gyokura i matche, jer rastom u sjeni daje vrhunsku sirovinu za ove visokokvalitetne čajeve, a tlo i klima u Kyotu mu posebno odgovaraju. Listovi Gokou čaja imaju tamnozelenu boju i jak umami okus. Nakon obrade čaj ima vrlo izraženu aromu, bogat, pun okus i miris, s notama umamija i slatkoće te je posebno prikladan za izradu gyokura i drugih visokokvalitetnih japanskih zelenih čajeva.
Sorta je otporna na hladnoću i ima srednju otpornost na antraknozu (štetu koju je biljkama nanijela skupina gljivičnih bolesti). Razdoblje branja je tri dana nakon što se bere najraširenija sorta, Yabukita, a prinos im je otprilike isti.
Ovaj kutivar se vrlo rijetko koristi za senchu, jer neovisno o vrhunskom kultivaru, on često ne daje najbolje rezultate kod pokušaja proizvodnje vrhunske senche.
Danas je Gokou još uvijek relativno rijetka sorta čaja, a uzgaja ga samo mali broj farmi. Međutim, i dalje je vrlo tražen među ljubiteljima čaja koji cijene njegov jedinstveni okus i povijest.
Priprema:
• 7 g čaja
• 100-120 ml vode
• temp. 50-60°C
• prelijevanja 3: 2-3 min, 40 s, 1-2 min