Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Handcrafted Liu An Gua Pian Green Tea

Od: 3,60 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2302125 Kategorija:

Handcrafted Liu An Gua Pian Green Tea

Od: 3,60 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2302125 Kategorija:

Handcrafted Liu An Gua Pian Green Tea

Vrijeme berbe: 10.4.2023.
Porijeklo: Liu An, Anhui, Kina
Visina vrta: 550 m
Kultivar: Qishanzhong
Način branja: ručno

Liu An Gua Pian jedan je od deset poznatih kineskih čajeva, a ovaj čaj bi mogao biti i najskuplji s obzirom da njegova ručna obrada traje otprilike pola mjeseca do završetka, što uključuje puno umjetničkog i mukotrpnog rada. U dinastiji Qing, ovo je bio dragocjeni čaj za kraljevske članove. Iako je zbog svoje rijetkosti ograničena ponuda na nekoliko članova.

Povijesno poznata carica Cixi, tada najviše rangirana carska konkubina, nije bila kvalificirana za uživanje ovog čaja sve dok nije rodila prijestolonasljednika. Tada je dobivala je zalihe od oko dvije funte Liu An Gua Piana svaki mjesec.

Ovaj čaj je poseban po svom izgledu te podsjeća pomalo na sjeme lubenice po čemu je i dobio ime. U preradi se otklanjaju pupoljci i peteljka, a ostaje čisti list. Posljednje pečenje posebno je težak posao i ključan korak za kvalitetu ovog čaja. Gotov proizvod Liu An Gua Pian je zelene boje od žada i prekriven tankim slojem bijelih dlačica. Ima jak miris prilikom kuhanja, a okus mu je vrlo blago slatkast.

Liu An Gua Pian proizvodi se u planini Qishan na jugozapadu Anhuija, a čajni vrt ispred špilje šišmiša smatra se izvornim čajnim vrtom u regiji Qishan.

 

Špilja                  

 

Posebnim načinom branja trgaju se samo listovi, bez pupova i peteljke, koji se stavljaju na bambus da se lagano osuše. Listiće je potrebno je tri puta sušiti na bambusovoj podlozi što je jedinstvena i ključna obrada u formiranju kvalitete Liu An Gua Piana.

Nakon laganog sušenja, listovi čaja šalju se na prženje. Liu An Gua Pian je poseban po tome što ga je potrebno pržiti dva puta.
Prvi puta na temperaturi na oko 100 ℃, a drugi puta na 80 ℃. Tijekom drugog prženja, čaj se i valja u isto vrijeme.
Nakon dva prženja, sadržaj vode u listovima je oko 30% te ide na daljnje pečenje. Peče se u košari na 100°C. Zatim se promiješa i opet vrati na vatru. Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta dok sadržaj vode u listovima čaja ne bude oko 15%. Još jedan važan kriterij je da se tijekom procesa pečenja ne smije pojaviti nikakav dim od topline kako ga čaj ne bi apsorbirao i pokvario se.
Drugo pečenje se provodi se na 120 ℃ desetak sekundi. Kada se ohladi, ponovno se zagrijava. Ovaj postupak se ponavlja 40-50 puta dok sadržaj vode u listovima čaja ne bude oko 10%. Zatim se ostavlja sa strane 3-5 dana da povrati malo prirodne vlage, čekajući posljednje pečenje.

Posljednje pečenje posebno je težak posao i ključan korak za kvalitetu ovog čaja.

Ovo je najkritičnija i najteža obrada Liu An Gua Piana. Kod ovog pečenja temperatura na površini košare raste na 160-180℃. Košara s čajem može se staviti na vatru samo 1-2 sekunde, zatim se odmah mora odmaknuti radi miješanja i hlađenja. Ovaj postupak će se ponoviti oko 100 puta. Nekoliko se košara redom slaže za obradu i tim radnika mora biti vrlo dobro koordiniran kako bi njima upravljao u isto vrijeme. Potrebno je prilično okretno i pažljivo rukovanje kako bi se izbjeglo spaljivanje čajeva.

                 

U posljednjoj fazi obrade čaj poprima bijeli sloj na površini što je važan dio i referenca kvalitete čaja Liu An Gua Pian. Završnom obradom smanjiti će sadržaj vode u listovima čaja na 4-5%. Gotov čaj pakira se u željezne bačve i zatvara odmah nakon pečenja dok je čaj još vruć.

Gotov proizvod Liu An Gua Pian je zelene boje i prekriven tankim slojem bijelih dlačica. Ima jak miris prilikom kuhanja, ali okus mu je vrlo blag.

Priprema – čajnik:
• 2 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 75° – 80°C
• prelijevanja 3: 2 min, 2,5 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 4 g čaja
• 120 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 5: 20s, 30s, 40s, 50s, 70s