Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

High Mountain Bi Luo Chun (’23)

Od: 3,15 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2302122 Kategorija:

High Mountain Bi Luo Chun (’23)

Od: 3,15 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2302122 Kategorija:

High Mountain Bi Luo Chun (’23)

Vrijeme berbe: krajem ožujka 2023.
Porijeklo: Wuling Mountain, Hunan, Kina
Visina vrta: 1200 m
Kultivar: iz sjemena, Fuding Xiao Ye

Bi Luo Chun jedan je od deset najpoznatijih kineskih čajeva. Poznat je po tankom čvrsto uvijenom obliku, srebrnkastoj boji te voćnoj aromi i slatkastom okusu.

Bi Luo Chun javlja se u povijesti u doba rane dinastije Qing od lokalno poznatog čaja Xia Sha Ren Xiang (što znači “zapanjujuće mirisno”) koji je car Kangxi dobio na poklon od lokalnog dužnosnika kada je posjetio otok Dongting 1699. godine. Car je bio toliko oduševljen čajem da je smatrao da ime čaja Xia Sha Ren Xiang nije dovoljno elegantno te ga je preimenovao u Bi Luo Chun (proljeće puža od žada). Tako je čaj Bi Luo Chun postao poznat u cijeloj zemlji.
Sezona branja Bi Luo Chuna traje od Chunfena (oko 21. ožujka) do Qingminga (oko 5. travnja). Za Bi Luo Chun postoje vrlo strogi kriteriji koji zahtjevaju mlado i svježe lišće pa se stoga bere samo jedan pupoljak ili i vrlo nježan listić uz pupoljak. Bi Luo Chun najviše kvalitete sadrži čak pedeset do šezdeset tisuća pupova za pola kilograma čaja.

Svježi listići nakon berbe intenzivno se ručno sortiraju kako bi se osiguralo da je materijal ravnomjeran i uredan za daljnju obradu. Obično se branje vrši ujutro od 5:00 – 9:00h, a ručno sortiranje odvija se između 9:00 – 15:00h. Istodobno, čaj će venuti i prženje čaja nastavlja se nakon 15:00 sati do noćnih sati.

Tradicionalna obrada Bi Luo Chuna uključuje četiri osnovna koraka u proizvodnji: prženje, valjanje, grupno trljanje i rastresanje te pečenje na suho. Svi koraci provode se u željeznoj posudi koju zagrijava peć na drva. Korištenjem najjednostavnije opreme, izrada Bi Luo Chuna vrhunske kvalitete zahtijeva majstorsko umijeće i ručni rad.

 

               

Koraci proizvodnje:
1. Prženje. Kada temperatura željezne posude dosegne 190-200 ℃, u posudu se stavlja oko 500 g svježeg lišća koje se ručno miješa kako bi bili ravnomjerno prženi. Prženje je gotovo za 3-5 minuta. Neadekvatno prženje rezultira crvenim lišćem i peteljkom, a pretjerano prženje uzrokovati će zagoren okus što nije dopušteno.

2. Valjanje. Čaj se nakon prženja stavlja na tavu s nižom temperaturom za valjanje. Temperatura posude je oko 70-75 ℃. Čaj se ručno baca, prži i mota. Postupak se ponavlja sve dok u lišću ne ostane  30-40% vlage. Tada se obrada zaustavlja. Cijeli postupak valjanja traje 12-15 minuta.

3. Trljanje do bijelih vrhova. Ova je obrada presudna za izradu čvrsto kovrčavog tijela čaja prekrivenog bijelim vrhovima Bi Luo Chuna. Temperatura posude ovdje je oko 60-70 ℃. Čaj će se ručno motati u male kuglice, a zatim rastresti. Ovaj postupak ponavlja se sve dok listići čaja ne budu čvrsto omotani i dok do izražaja ne dođu bijeli vrhovi. Obrada traje oko 13-15 minuta. Na kraju obrade sadržaj vode u lišću ostaje oko 20%.

4. Suho pečenje. Čaj se stavlja u tavu temperature oko 50-60 ℃. Ručno se nježno miješa i rola kako bi se dodatno učvrstio i osušio. Kada sadržaj vode u čaju ostane oko 10%, čaj se stavlja na papir od biljnih vlakana i premješta u tavu temperature oko 30-40 ℃ na daljnje pečenje i sušenje. U konačnici, sadržaj vode je ispod 7%.

Od 500 grama svježeg lišća čaja, ovim postupcima pečenja dobiva se oko 100 grama krajnjeg proizvoda.

Priprema – čajnik:
• 3-4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 3: 2 min, 2,5 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 4 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 5: 20s, 30s, 40s, 50s, 70s