Porijeklo: Japan, Tokoname – yaki
Boja: crna (mat)
Zapremina: 170 ml
Japanski glineni čajnik ručne izrade. Izrađen od crvene gline s ručno izrađenim glinenim cjedilom.
Iako danas mnogi umjetnici u Tokonameu koriste i drugu vrstu gline, čajnici od crvene gline uobičajeni su i tradicionalni Tokoname čajnici. Tokoname glina sadrži puno željeza i nakon pečenja postaje crvena.
Tokoname čajnici su neglazirani i kategorizirani su kao kameni proizvodi jer se peku na 1100°C i više. Budući da su neglazirani, glina daje određenu notu okusu i teksturi čaja.
Sve češće se glazira vanjski dio čajnika iz estetskih razloga dok unutrašnjost ostaje neglazirana.
Prvo Tokoname posuđe proizvedeno je u 12. stoljeću. Kao najstarije mjesto na kojem se u povijesti pekla glina, u Tokonameu i okolici nalazi se oko 3000 ruševina peći. Zbog kvalitetne gline, planina koje obiluju drvima za ogrijev i svojim smještajem na moru, bili su okrenuti proizvodnji i izvozu keramike.
U 19. stoljeću proizvodi su bili raznoliki. Počeli su proizvoditi lončarske lule, tegle za cvijeće, pločice i čajnike, a u 20. stoljeću čajnici postaju glavni proizvod Tokonamea.
Prije čajnika od crvene gline, čajnike su proizvodili i od morskih algi (mogakete) i bijele gline. Čajnici od morskih algi jedinstveni su i mogu se vidjeti samo u Tokonameu.
Visokim kriterijima tehnike izrade, Tokoname čajnici imaju dobar protok vode, lagani su i lijepo leže u ruci.
Tokoname Teapot je službeni japanski “tradicionalni zanat” certificiran od strane japanske vlade (Ministarstvo gospodarstva, trgovine i industrije).
Osim svojih izvanrednih karakteristika, Tokoname čajnik smanjuje oporost i čini okus čaja bogatijim i zaobljenijim time to što je neglaziran te čaj i voda dolaze u doticaj s glinom. Kažu da posebno dobro djeluje s japanskim zelenim čajem.
Tokoname čajnik postao je vrlo poznat kroz povijest Japana zahvaljujući otkriću Tokoname prirodne crvene gline i njenim izvanrednim performansama.
Posebnost glinenih čajnika je ta da svakim sljedećim korištenjem ovaj čajnik daje čaju sve bolji i bolji okus.
Korištenje i održavanje:
- Prati čistom vodom
- Ne prati u perlici posuđa
- Ne stavljati u pećnicu ni mikrovalnu pećnicu
- Ne stavljati na štednjak niti blizu otvorenog plamena