Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Japanski čajnik – Kyusu, Shu Muji Kaku, 160 ml

125,00 

*PDV je uključen u cijenu

Samo 2 komad(a) na zalihi

SKU: ORY202484514-1 Kategorija:

Japanski čajnik – Kyusu, Shu Muji Kaku, 160 ml

125,00 

*PDV je uključen u cijenu

Samo 2 komad(a) na zalihi

SKU: ORY202484514-1 Kategorija:

Japanski čajnik – Kyusu, Shu Muji Kaku, 160 ml

Podrijetlo: Tokoname, prefektura Aichi, Japan
Kapacitet: 160 ml
Neglaziran

Majstor Gyokko osvojio je mnoge nagrade za svoju osjetljivu, delikatnu izradu: Japan Sencha Art, Choza-Sho Pottery Exhibition, Encourage Prize, Award of Excellent Craftsmen i druge.

Njegovi radovi pokazuju prekrasne oblike, vrlo visoku savršenost i mnogo lijepih detalja. Sve svoje čajnike,  ručno je oblikovao na lončarskom kolu. Osim toga, posebno se ističe umijeće pečenja keramike. Gyokko savršeno vlada tehnikom redukcijskog pečenja kojim proizvodi svoje neobične, preljevne nijanse. Tako u nekim svojim djelima postiže izrazito živopisne kolorističke igre i prijelaze boja, dok u drugima ima homogenost kolorita uzornu za unikate. Glina s visokim udjelom željeza potrebna za to je potpuno prirodni proizvod: shudei, crvena glina s visokim udjelom željeza. Gyokko je integrirao keramičko cjedilo s više od 400 ručno probušenih rupa, koje poznavatelji čaja cijene čak i više od cjedila od nehrđajućeg čelika.

Prednost prirodne gline

Razlika između prirodne i miješane gline je u tome što je u prirodnoj glini željezo u kristaliziranom obliku. U glini u koju je željezo umjetno dodano, željezo je prethodno samljeveno. Ovaj proces rezultira drugačijom, neravnom i opsežnijom površinom, a talište je obično mnogo niže od prirodnog željeza. A to znači da se glineno posuđe od gline ili ilovače, kojem je dodano željezo, mora peći na znatno nižim temperaturama – oko 600-800 stupnjeva – dok se japanski čajnici od prirodne gline mogu peći i do 1200 stupnjeva. Ovo ne samo da povećava čvrstoću konačnog proizvoda, već dolazi i do transformacije materijala pod utjecajem temperature. Većina današnjih glinenih čajnika – osobito onih masovno proizvedenih – iz Kine, ali i iz Japana, izrađeni su od umjetno miješane gline.

Pogodan za sve japanske čajeve. Čajnici proizvedeni redukcijskim pečenjem pomažu zelenom čaju da ima veće i uravnoteženije tijelo te tako ističe aromatične tvari i općenito bolji okus. S obzirom da je neglaziran, preporuča se koristiti za sličnu vrstu čaja. Izrađen od prirodne gline razvija patinu u interakciji sa svakim čajem, poboljšavajući i intenzivirajući svoj okus tijekom vremena. Iz tog razloga izbjegavajte korištenje vode iz slavine ili flaširane vode s visokim udjelom kamenca. Meka voda (slično prirodnoj planinskoj izvorskoj vodi) neće oštetiti patinu.

Čišćenje:

Za pravilnu njegu visokokvalitetne japanske keramike, uvijek koristite meku vodu tijekom pripreme i čišćenja. Nakon posljednje infuzije ispraznite čajnik i snažno ga isperite samo vodom. Nemojte strugati niti čistiti unutrašnjost. Kratko obrišite izvana čistom krpom i ostavite ga otvorenog da se potpuno osuši prije spremanja.

  • Ne prati u perlici posuđa
  • Ne stavljati u pećnicu ni mikrovalnu pećnicu
  • Ne stavljati na štednjak niti blizu otvorenog plamena

Prijavite se za naš Newsletter.

Prijavom za newsletter primat ćete sve obavijesti o novim proizvodima i proizvodima na akciji