Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Keemun Black (Qi Men Honag) Black Tea

Od: 3,00 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: YD224-1 Kategorije: ,

Keemun Black (Qi Men Honag) Black Tea

Od: 3,00 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: YD224-1 Kategorije: ,

Keemun Black (Qi Men Honag) Black Tea

Vrijeme berbe: 18. travanj 2023.
Porijeklo: Qimen, Anhui, Kina
Visina vrta: 600 m
Kultivar: Xiao Ye Zhong
Način branja: ručno

 

Keemun se proizvodi isključivo u Qimenu, Huangshan. Ovaj crni čaj poznat je i kao ‘Qimen Hongcha’, a prvi dio se odnosi na njegovo podrijetlo. Drugi dio ‘Hongcha’ znači ‘crveni čaj’ na kineskom, također poznat kao crni čaj na Zapadu. U Kini se ova vrsta čaja naziva crveni čaj na temelju boje čajnog likera umjesto izgleda suhih listova.

Keemun crni čaj također je često poznat kao “Keemun Congou”. Izraz ‘Congou’ također je pojam iz kolonijalnog doba, izveden iz kineske riječi ‘Kungfu’ ili ‘Gongfu’. Razlog zašto je Congou često dio imena je taj što je izvorni Keemun čaj izvrstan za izvođenje kineske čajne ceremonije u kungfu stilu.

Ovaj originalni Keemun (Qi Men Hong) malih listića ima prekrasnu jantarnocrvenu tekućinu s bogatim i glatkim drvenastim okusom smeđeg šećera, karamele, duhana.

U usporedbi s Lapsang Souchongom, ovaj Qimen čaj ima relativno kratku povijest, jer je prvi put ubran 1975. godine. Yu Gan Chen, bivši časnik iz Wuyishana, tajno je donio znanje za proizvodnju finog crnog čaja u svoj rodni grad Qimen. Budući da je Wuyishan (u Fujianu) bio vrlo uspješan u proizvodnji odličnog Lapsang Souchonga, prvog crnog čaja u povijesti, Yu Gan Chen je vjerovao da majstori zelenog čaja Anhui mogu proizvesti crni čaj odgovarajuće kvalitete. S obzirom na to da Qimen ima povoljnu klimu, kao i vješte poljoprivrednike koji mogu ubrati visokokvalitetno lišće za lokalni zeleni čaj Huangshan Maofeng, ključno je bilo ovladati procesom fermentacije Lapsang Souchonga iz pokrajine Fujian.

Ova avantura Yu Gan Chena pokazala se velikim uspjehom, jer je Keemun čaj stekao popularnost u Kini. Nedugo zatim, britanski trgovci otkrili su čaj Qimen i ubrzo je izvezen u Englesku, gdje je postao dio čajne mješavine English Breakfast.

Danas se ovaj crni čaj često smatra jednim od najboljih kineskih crnih čajeva, a visokokvalitetni keemun sve je dostupniji u trgovinama čajem. Nalazi se među nekoliko vrsta crnih čajeva na popisu 10 najboljih kineskih čajeva kojim dominira zeleni čaj.

Keemun čaj proizvodi se strogim praćenjem proizvodnih koraka. Listovi se najprije beru tijekom proljetne sezone, kada su najnježniji. Za vrhunski Keemun čaj, standard branja je 1 pupoljak i 2-3 lista. Nakon toga lišće prolazi kroz proces fermentacije u kojem se boja lišća mijenja od svježe zelene do tamno smeđe. Nakon što se postigne odgovarajuća razina fermentacije, listovi se valjaju i istiskuju sokove koji omogućavaju čaju da dobije aromu. Zatim se fermentacija zaustavlja zagrijavanjem i sušenjem.

Kada se pripremi na pravi način, visokokvalitetan i autentičan Keemun čaj ima jasnu crvenu boju sa složenim notama voća, cvijeća i suptilnom zadimljenošću. Okus je blag i gladak.

Sorta koja se koristi za Qimen identična je onoj koja se koristi za preradu zelenog čaja Huangshan Maofeng. No danas majstori čaja eksperimentiraju i proizvode Qimens od drugih kultivara. Poljoprivrednici ovih dana također eksperimentiraju s različitim proizvodnim tehnikama. S obzirom na to da ljubitelji kineskog čaja preferiraju nijansiranije okuse i arome umjesto jakog i dimljenog, farmeri su fino podesili procese venuća i oksidacije kako bi dobili delikatniji čaj.

Regija odakle dolazi Keemun nalazi se između Žutih planina (također poznatih kao Huangshan) i rijeke Yangtze. Prekrasan krajolik ove regije obožavaju pjesnici, slikari, filozofi i ljubitelji čaja.

Crni čaj je odličan za doručak jer povećava razinu energije tijekom dana. Također je odličan za probavu nakon težih obroka, a djeluje blagotvornije od kave. Za razliku od kave, kofein u crnom čaju tijelo postupno apsorbira i pretvara u energiju. Također povećava koncentraciju, a dobro djeluje i na regulaciju težine.

Dugoročno, redovito pijenje crnog čaja povoljno utječe na zdravlje srca, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara, preventivno djeluje na Parkinsonovu bolest, kao i na razne oblike raka uključujući rak kože, pluća, želuca, gušterače, prostate, pa čak i raka jajnika. Prva vrsta povezana je s dokazima da ovo drevno piće u određenoj mjeri nudi zaštitu od UV svjetla.

 

   Priprema – čajnik:
• 3 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 3: 1,5min, 2 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 4 g čaja
• 120 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 5: 10s, 20s, 30s, 40s, 50s