Vrijeme berbe: proljeće 2024.
Porijeklo: Shizuoka, Japan
Grade: Ceremonial
Kultivar: Gokou
Pakiranje: alu vrećica sa zip zatvaračem
Od prve proljetne berbe mladih listića (Ichibancha) te ima visoku reputaciju i ocjenjuje se kao vrhunski čaj. Listići se 30 dana prije prve berbe prekrivaju kako bi rasli u sjeni. Rastom u sjeni listići sadrže puno više teina i antioksidansa od ostalih zelenih čajeva te su odlična i puno zdravija alternativa kavi.
Otprilike 2 tjedna nakon prve žetve počinju rasti novi pupoljci, a za 45 dana novi listovi su spremni za drugu berbu. Ti se čajevi nazivaju Nibancha. Razlog što Nibancha ne može nadmašiti kvalitetu i aromu Ichibanche je taj što Ichibancha sakuplja i čuva dovoljno hranjivih tvari tijekom zime. I dok Nibancha raste vrlo brzo, Ichibancha raste sporo dok je vrijeme još relativno hladno. Također Ichibancha sadrži 3 puta više teanina od Nibancha koja je glavni izvor okusa čaja.
To objašnjava i zašto Ichibancha ima puno bolji okus od ostalih, slađa je, nema gorčine i lijepe je žarke zelene boje.
Gokou je kultivar o kojem nema puno dostupnih informacija, jer iako nije rijetka sorta, nije registrirana ni upisana u službeni popis kultivara. Ovaj japanski kultivar zelenog čaja, visoko je cijenjen zbog svog jedinstvenog profila okusa. Gokou potječe iz sjemena domaće biljke u Ujiju, a u Institutu za istraživanje industrije čaja prefekture Kyoto, odabran kao najbolji 1953. godine.
Bogatim, punim okusom i mirisom, s notama umamija i slatkoće, posebno je prikladan za izradu gyokura i drugih visokokvalitetnih japanskih zelenih čajeva.
Gokou je namijenjen proizvodnji gyokura i matche, jer rastom u sjeni daje vrhunsku sirovinu za ove visokokvalitetne čajeve, a tlo i klima u Kyotu mu posebno odgovaraju. Listovi Gokou čaja imaju tamnozelenu boju i jak umami okus. Nakon obrade čaj ima vrlo izraženu aromu koja je najbolja ako su listići čaja rasli u sjeni.
Sorta je otporna na hladnoću i ima srednju otpornost na antraknozu (štetu koju je biljkama nanijela skupina gljivičnih bolesti). Razdoblje branja je tri dana nakon što se bere najraširenija sorta, Yabukita, a prinos im je otprilike isti.
Ovaj kutivar se vrlo rijetko koristi za senchu, jer neovisno o vrhunskom kultivaru, on često ne daje najbolje rezultate kod pokušaja proizvodnje vrhunske senche.
Danas je Gokou još uvijek relativno rijetka sorta čaja, a uzgaja ga samo mali broj farmi. Međutim, i dalje je vrlo tražen među ljubiteljima čaja koji cijene njegov jedinstveni okus i povijest.
Priprema:
Za pripremu je potrebna metlica od bambusa, 1,5-2 grama praha (otprilike 1/4 – 1/3 čajne žličice), zdjela za Matchu.
Uliti 100 ml vode temperature 60-70°C na prah i brzo miješati metlicom dok se prah potpuno ne otopi i stvori se pjena na vrhu. Ako ne popijete odmah, potrebno je malo promiješati prije ispijanja da se podigne prah koji se slegao na dno.