Vrijeme berbe: proljeće 2024.
Porijeklo: Shizuoka, Japan
Grade: Ceremonial
Kultivar: Samidori
Pakiranje: alu vrećica sa zip zatvaračem
Od prve proljetne berbe mladih listića (Ichibancha) te ima visoku reputaciju i ocjenjuje se kao vrhunski čaj. Listići se 30 dana prije prve berbe prekrivaju kako bi rasli u sjeni. Rastom u sjeni listići sadrže puno više teina i antioksidansa od ostalih zelenih čajeva te su odlična i puno zdravija alternativa kavi.
Otprilike 2 tjedna nakon prve žetve počinju rasti novi pupoljci, a za 45 dana novi listovi su spremni za drugu berbu. Ti se čajevi nazivaju Nibancha. Razlog što Nibancha ne može nadmašiti kvalitetu i aromu Ichibanche je taj što Ichibancha sakuplja i čuva dovoljno hranjivih tvari tijekom zime. I dok Nibancha raste vrlo brzo, Ichibancha raste sporo dok je vrijeme još relativno hladno. Također Ichibancha sadrži 3 puta više teanina od Nibancha koja je glavni izvor okusa čaja.
To objašnjava i zašto Ichibancha ima puno bolji okus od ostalih, slađa je, nema gorčine i lijepe je žarke zelene boje.
Samidori sorta potječe iz Ujija, a uzgaja se u nekoliko regija Japana, uključujući Shizuoku i Kagoshimu. Poznavatelji čaja ga visoko cijene zbog njegove delikatne slatkoće, suptilnog umami okusa i svijetle zelene boje. Obično se bere početkom do sredine proljeća, a otporna je i na hladno vrijeme.
Ovu sortu je prvi uzgojio farmer Koyama Masajirou 1939. a veći uzgoj je potaknut 1954. Samidori se dobio križanjem sorti Asatsuyu i Yabukita, a prvi put je registriran 1965. godine.
Mlado lišće raste ravno prema gore pa se lako bere ručno što je velika prednost kod čajeva koji se beru ručno. Boja lista je svijetlo zelena s mnogo sjaja. Jedna od jedinstvenih karakteristika Samidori čaja je visok sadržaj aminokiselina, posebno teanina.
Teanin je aminokiselina za koju se vjeruje da djeluje opuštajuće i podiže raspoloženje te je jedan od spojeva koji zelenom čaju daje zdravstvene prednosti. Visoka razina teanina također doprinosi njegovom jedinstvenom okusu i mirisu što rezultira odličnom matchom bogatom aromom i umami okusom.
Priprema:
Za pripremu je potrebna metlica od bambusa, 1,5-2 grama praha (otprilike 1/4 – 1/3 čajne žličice), zdjela za Matchu.
Uliti 100 ml vode temperature 60-70°C na prah i brzo miješati metlicom dok se prah potpuno ne otopi i stvori se pjena na vrhu. Ako ne popijete odmah, potrebno je malo promiješati prije ispijanja da se podigne prah koji se slegao na dno.