Porijeklo: Japan
Zapremina: 70 ml
Originalni japanski ručno oblikovan čajnik bez drške (Shiboridashi) poznatog majstora Hakusana iz Tokonamea. Idealan za pripremu visokokvalitetnog japanskog zelenog čaja. Napravljen od prirodne zelene gline posebnom kombinacijom redukcijskog i oksidacijskog pečenja za nasumično bojenje. Tehnika pečenja s morskim algama daje keramici posebnu teksturu.
Ovaj Shiboridashi, majstora Katayama Hakusana rođenog 1949. iz Tokonamea, impresionira svojom elegancijom te uravnoteženom i skladnom bojom koja stvara se dojam meke i nježne površine. Taj sklad upotpunjava filigranska tehnika mogake pri čemu nizovi algi naneseni na sirovu keramiku rezultiraju nasumičnim uzorkom koji je jedinstven za svaki predmet. Svaki Shiboridashi je stoga jedinstven.
Shiboridashi ili Hobin se odnosi na čajnik bez drške koji se koristi za visokokvalitetne čajeve kao što su Gyokuro ili Kabusecha i pripreamju se na nižoj temperaturi te iako nema dršku, nema opasnosti od opeklina i jednostavno se može držati u ruci.
Gyokuro ili Kabusecha često se piju koncentrirani kako bi se u potpunosti osjetio puni okus pa je stoga potrebno i manje vode. Shiboridashi je obično ravniji od Hobina.
Djed ovog majstora Katayama Hakusana, otvorio je lončarnicu u Tokonameu 1935. Katayama Hakusan treća je generacija koji nosi to ime, a ističe se u mogake motivima. Mogake je tipična Tokoname-yaki tehnika koja se sastoji od stvaranja finih nepravilnih motiva na glini pomoću “amamo” morske trave omotane oko predmeta tijekom pečenja.
Osim toga, ovaj shiboridashi ima yôhen efekte koji također nastaju tijekom pečenja te mjestimično mijenjaju boju gline iz zelene u crnu.
Za stručnjake za čaj, shiboridashi je mala posuda za kuhanje čaja veličine dlana bez ručke ili cjedila na izljevu. Koristi se za čajeve kao što su gyokuro, kabusecha i visokokvalitetne senche koji se kuhaju na nižim temperaturama – što znači da bi čajnik bez drške trebao biti dovoljno hladan da ga može držati. Naziv shiboridashi u prijevodu znači “iscijediti”, a odnosi se na to kako se čaj gura kroz mali otvor, kako bi se izvukla posljednja kap iz lišća vrhunske kvalitete.
Za pravilnu njegu visokokvalitetne japanske keramike uvijek koristite meku vodu tijekom pripreme i čišćenja.
Shiboridashi prije upotrebe prvo treba zagrijati s vodom kako bi glina bolje reagirala s listićima čaja. Tek tada možete dodavati čaj. Poznavatelji obično pripremaju čaj puno jači od početnika koji su manje naviknuti na intenzivan okus i gorke tvari. Za najbolje rezultate, napunite vodu samo do gornje trećine shiboridashi cjedila. Tijekom kuhanja zatvorite poklopac. Za točenje držite shiboridashi jednom rukom tako da palac leži na držaču na poklopcu. Pazite da mali otvor na poklopcu bude u ravnini s izljevom. Zatim čaj polako ulijte u šalicu i popijte ga svježeg. Ako se puni nekoliko šalica, treba ih točiti u malim koracima jednu za drugom kako bi se postigao ujednačen rezultat za sve šalice. Na kraju točenja, nježno, ali čvrsto zatresite shiboridashi više puta prema dolje s obje ruke kako biste izvukli posljednje, posebno bogate kapi čaja.
Čišćenje:
Uvijek koristite vodu s niskim sadržajem vapnenca za sve korake pripreme i čišćenja japanske keramike.
Nakon posljednje infuzije, uklonite čaj iz shiboridashija i dobro ga isperite samo vodom. Nemojte strugati niti koristiti proizvode za čišćenje. Na kraju ga isperite iznutra i izvana mekom vodom s malo kamenca kako biste spriječili naslage. Kratko obrišite izvana čistom krpom. Zatim ostavite shiboridashi otvoren kako bi se potpuno osušio. Nakon što se osuši, bit će spreman za sljedeću infuziju.
- Ne prati u perlici posuđa
- Ne stavljati u pećnicu ni mikrovalnu pećnicu
- Ne stavljati na štednjak niti blizu otvorenog plamena