Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Moonlight White (Yue Guang Bai) (’23)

Od: 1,80 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2302127 Kategorija:

Moonlight White (Yue Guang Bai) (’23)

Od: 1,80 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2302127 Kategorija:

Moonlight White (Yue Guang Bai) (’23)

Vrijeme berbe: travanj, 2023.
Porijeklo: Wa Shan, Simao, Yunnan, Kina
Visina vrta: 1650 m
Kultivar: Seed Growing Mixed Cultivar (Qun Ti Zhong)
Način branja: ručno

 

Moonlight White (Yue Guang Bai) je bijeli čaj koji se proizvodi u Yunnanu, a naziv je dobio zbog svojih listića kojima je gornji dio tamne boje, dok je donji dio lista vrlo bijel. Izgledom podsjeća na list čaja na drvetu pod mjesečinom koja čini da gornji list izgleda bijel, dok je donji dio u mraku.

Raste u organskom vrtu u Wa Shanu (Simao u južnom Yunnanu). Stabla čaja zasađena u ovom čajnom vrtu šezdesetih godina prošlog stoljeća su miješana sorta čaja uzgojena iz sjemena (Qun Ti Zhong).

Čaj je vrlo aromatičan, blagog slatkog okusa i bogatog aftertastea. U proljeće je vrijeme u južnom Yunnanu suho i sunčano što je idealno za obradu bijelog čaja. Iz toga proizlazi visoka kvaliteta ovih listića koji se ručno beru u ovom organskom vrtu te posebnom pažnjom fino obrađuju.

Moonlight white je vrlo bogat antioksidansima. U kineskoj medicini se koristi za snižavanje temperature, protiv upala, protiv starenja, zaštitu jetre, poboljšanje vida, probave te općenito poboljšanje i zdravlje cijelog organizma.

Vrt čaja je organski i izgrađen je 1960-ih, zasađen miješanom sortom koja uzgaja sjemenke (Qun Ti Zhong)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proljeće u južnom Yunnanu je vrlo sunčano i suho. Čaj ručno beru lokalni farmeri Wa Race.

U središtu organskog vrta čaja nalazi se jednostavna drvena kućica za odmor.

Ovo su svježi listovi čaja za obradu. Čaj se stavlja na tanjur od bambusa da se uvene.

Čaj vene dok se konačno ne osuši. Uz suhi zrak u Yunannu prerada bijelog čaja odvija se savim prirodno.

 

Bijeli čaj je blago fermentirani čaj. U početnoj fazi uvenuća, promjena u listovima čaja je samo gubitak vode i nema reakcije sastojaka. Međutim, kasnije, kako uvenuće ide dalje, doći će do fermentacije, jer stanična membrana gubi svoju funkciju kada nestane većina vode. Bez zaštite stanične membrane sastojci u stanicama će istjecati van i rezultirati oksidacijom. U završnoj fazi kada ostane malo vode i čaj se konačno osuši, reakcija će prestati. Fermetacija bijelog čaja je mnogo manja od crnog čaja.

Priprema – čajnik:
• 3-4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 4: 2 min, 2,5 min, 3 min 3,5 min

Priprema – gaiwan:
• 5 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 90°C
• prelijevanja 5: 20s, 30s, 40s, 60s, 80s