Vrijeme berbe: početkom svibnja 2022. (Ichibancha)
Porijeklo: Kirishima, Kyushu, Japan
Kultivar: Tsuyuhikari
Dobivena iz prve berbe pažljivo uzgojenih mladih listova čaja rijetke i prestižne sorte Tsuyuhikari koja je vrlo tražena i hvaljena od strane japanskih poznavatelja zelenog čaja zbog elegantnih i osvježavajućih aroma i okusa. Rastom u sjeni 14 do 20 dana prije berbe dobiva karakterističan okus gyokura.
Tsuyuhikari na japanskom znači “svjetlo rose“. Naziv Tsuyuhikari kombinacija je posljednja dva sloga riječi Asatsuyu (Tsuyu znači “rosa”) s japanskom riječi “Hikari” što znači svjetlo, odražavajući nadu da će ova nova sorta donijeti svjetlo u industriju čaja. Jedinstvena je sorta dobivena križanjem sorte Asatsuyu i Shizu 7132, koja je razvijena 1970. u prefekturi Shizuoka.
Sorta je nazvana Tsuyuhikari 2000. nakon što je prošla testove potencijala prinosa, karakteristika i kompatibilnosti sa zemljištem. Godine 2003. službeno je registrirana kao nova sorta.
Križanjem ova dva odlična kultivara, Tsuyuhikari dobiva bogat umami okus Asatsuyu kultivara te osvježavajuću cvjetnu notu Shizu 7132 kultivara s druge strane. Krajnji rezultat je prekrasna ravnoteža i harmonija između bogatog, izraženog umami okusa i osvježavajućeg cvijeća, sakure i note mente koju dobiva od Shizua 7132.
Ova Kabusecha je vrhunski primjer majstorski izrađene kabuseche. Topla preporuka za ljubitelje vrhunske kvalitete Gyokura i Senche Asamushi.
Priprema:
• 5 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 70°C
• prelijevanja 3: 1,5 min, 1 min, 1-1,5 min