Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Organic Matcha 1 (’23)

Od: 5,15 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: HJ-235030-1 Kategorije: , ,

Organic Matcha 1 (’23)

Od: 5,15 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: HJ-235030-1 Kategorije: , ,

Organic Matcha 1 (’23)

Vrijeme berba: prva proljetna berba 2023. (Ichibancha)
Porijeklo: Uji, Kyoto, Japan
Kultivar: Yabukita, Yutakamidori, Saemidori

Ichibancha je prva proljetna berba mladih listića te ima visoku reputaciju i ocjenjuje se kao vrhunski čaj. Otprilike 2 tjedna nakon prve žetve, počinju rasti novi pupoljci, a otprilike za 45 dana novi listovi su spremni za drugu berbu. Ti se čajevi nazivaju Nibancha. Razlog što Nibancha ne može nadmašiti kvalitetu i aromu Ichibanche je taj što Ichibancha sakuplja i čuva dovoljno hranjivih tvari tijekom zime. I dok Nibancha raste vrlo brzo, Ichibancha raste sporo dok je vrijeme još relativno hladno. Također Ichibancha sadrži 3 puta više teanina od Nibanche, a koji je glavni izvor okusa čaja. To objašnjava i zašto Ichibancha ima puno bolji okus od ostalih.

Takvi listići se melju između dva kamena kako se bi se polako samljeli u fini prah. Mljevenje između kamena sprečava zagrijavanje koje štetno djeluje na sadržaj praha. Takvim mljevenjem listića prah zadržava sve hranjive sastojke i visoku kvalitetu. Matcha višeg razreda ima slađi i ugodan okus.

Matcha se tradicionalno koristi u japanskoj čajnoj ceremoniji, ali danas se često koristi kao zdravo piće i za aromatiziranje raznih jela, pića, shakeova i peciva.

Priprema: Za pripremu je potrebna metlica od bambusa, 1,5g do 2g grama praha (otprilike 1/4 čajne žličice), zdjela za Matchu.
Uliti 120 ml vode temperature 50-70°C na prah i brzo miješati metlicom dok se prah potpuno ne otopi i stvori se pjena na vrhu. Ako ne popijete odmah, potrebno je malo promiješati prije ispijanja da se podigne prah koji se slegao na dno.