Vrijeme berbe: proljeće 2024.
Porijeklo: Kirishima, Kagoshima, Japan
Kultivar: Saemidori
Pakiranje: 40g
Posebnost ove Matche proizlazi i iz kultivara Saemidori koji se vrlo rijetko uzgaja zbog svoje zahtjevnosti i manjeg prinosa, ali daje posebnu aromu čaju.
Listići ovog čaja nakon berbe čuvaju se na vrlo niskim temperaturama, čak i u tekućem dušiku, kako bi ostali najsvježiji za izradu ove posebne Matche koja se melje i pakira u malim količinama isključivo na zahtjev i po narudžbi.
Od prve proljetne berbe mladih listića (Ichibancha) te ima visoku reputaciju i ocjenjuje se kao vrhunski čaj. Listići se 30 dana prije prve berbe prekrivaju kako bi rasli u sjeni. Rastom u sjeni listići sadrže puno više teina i antioksidansa od ostalih zelenih čajeva te su odlična i puno zdravija alternativa kavi.
Otprilike 2 tjedna nakon prve žetve počinju rasti novi pupoljci, a za 45 dana novi listovi su spremni za drugu berbu. Ti se čajevi nazivaju Nibancha. Razlog što Nibancha ne može nadmašiti kvalitetu i aromu Ichibanche je taj što Ichibancha sakuplja i čuva dovoljno hranjivih tvari tijekom zime. I dok Nibancha raste vrlo brzo, Ichibancha raste sporo dok je vrijeme još relativno hladno. Također Ichibancha sadrži 3 puta više teanina od Nibancha koja je glavni izvor okusa čaja.
To objašnjava i zašto Ichibancha ima puno bolji okus od ostalih, slađa je, nema gorčine i lijepe je žarke zelene boje.
Takvi listići se melju između dva granitna kamena kako se bi se polako samljeli u fini prah. Mljevenje između kamena sprečava zagrijavanje koje štetno djeluje na sadržaj praha. Takvim mljevenjem listića prah zadržava sve hranjive sastojke i visoku kvalitetu. Matcha višeg razreda ima slađi i ugodan okus.
Matcha se tradicionalno koristi u japanskoj čajnoj ceremoniji, ali danas se često koristi kao zdravo piće i za aromatiziranje raznih jela, pića, shakeova i peciva.
Priprema:
Za pripremu je potrebna metlica od bambusa, 1,5-2 grama praha (otprilike 1/4 – 1/3 čajne žličice), zdjela za Matchu.
Uliti 100 ml vode temperature 60-70°C na prah i brzo miješati metlicom dok se prah potpuno ne otopi i stvori se pjena na vrhu. Ako ne popijete odmah, potrebno je malo promiješati prije ispijanja da se podigne prah koji se slegao na dno.