Vrijeme berbe: početkom svibnja 2023.
Porijeklo: Kirishima, Kagoshima, Japan
Kultivar: Asatsuyu
Asatsuyu je stara sorta, registrirana 1953. godine kao japanska sorta čaja broj 2. Od ove sorte čajevca dobiva se odličan čaj ugodne slatkoće i arome te lagane trpkosti.
Sorta se počela uzgajati od sjemena biljke čaja pronađenog u Ujiju. Igrom slučaja, Uji je vrlo poznat po proizvodnji gyokura te ovaj čaj dosta podsjeća na gyokuro. Karakterizira ga bogat okus, lijepa zelena boja i ugodna aroma.
Nažalost, ova je sorta vrlo osjetljiva na mraz, a prinos joj nije tako dobar kao kod Yabukite. Stoga je većina uzgajivača čaja nerado uzgaja.
Ograničene količine i vrhunska kvaliteta kultivara, ovaj čaj porijeklom iz Kagoshime – jugozapadne japanske prefekture, osvaja prekrasnom zelenom tekućinom i umami okusom koji su prepoznatljivi znakovi za vrhunsku Senchu.
Djelovanje: Redovito pijenje senche štiti od srčanih bolesti, neutralizira oksidaciju tkiva i oštećenje imunološkog sustava. Smanjuje kolesterol.
Priprema:
• 5 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 70°C
• prelijevanja 3: 1-1,5 min, 50s, 1,5 min