Vrijeme berbe: 2024.
Porijeklo: Austrija
Paprena metvica, također poznata kao mentha piperita, ima visoku koncentraciju mentola u usporedbi s drugim sortama. To joj daje snažan karakter u ustima kada se kuša, napitak od paprene metvice konzumira se topao ili hladan napitak s ledom.
Među različitim sortama iz obitelji metvice, paprena metvica ima najjači okus i najveći udio mentola.
Napitak od paprene metvice vrlo je cijenjen zbog svog okrepljujućeg, blago ljutog okusa te ima brojne prednosti. Posebno se preporučuje za kraj obroka što promaže probavi. Umirujuće i blagotvorno djeluje na živčani sustav. Može se piti samostalno ili u kombinaciji s drugim biljem i čajevima.
Bogata fenolnim kiselinama i flavonoidima, paprena metvica poznata je po svojim višestrukim blagodatima. Zahvaljujući antispazmodičnim svojstvima, olakšava probavu, smanjuje osjećaj nadutosti i potiče rad crijeva. Također se preporučuje i zbog svojih detoksikacijskih učinaka. Konzumira se nakon obilnog obroka, olakšava i čisti jetru, a poznata je i po svom diuretičkom djelovanju. Daje energiju, pomaže u borbi protiv umora te stoga nije preporučljivo piti prije spavanja.
Preporučena dnevna konzumacija: tri šalice od 250 ml.
Priprema – čajnik:
- 2,5 – 3 g čaja
- 200 ml vode
- temp. 95°C
- prelijevanja 2: 5 min, 10 min