Vrijeme berbe: lipanj, 2021.
Porijeklo: Emei, Hsinchu County, Tajvan
Visina vrta: 600 m
Kultivar: Qing Xin Da Mu
Stupanj oksidacije: srednji
Način branja: ručno
Ova serija posebno je stvorena od lotova vrhunske kvalitete koji se miješaju i lagano peku kako bi se harmonizirali okusi i arome.
Sadrži karakteristične vrhove listića bijelih dlačica s dva prva listića pažljivo ubranih ljeti.
Oriental Beauty je ljetni čaj, jer se čeka da malene životinjice (green leafhopper) započnu grickati lišće i koje zatim započinje proces ozdravljenja te stvara svoj karakteristični medni okus. Slatkast, prilično osebujan i ugodan. Izraženija oksidacija tekućini daje prekrasnu voćnu aromu.
Legenda kaže da je čaj nazvan po britanskoj kraljici Elizabeti II., koja je ovaj čaj posebno voljela.
Čaj raste u visokoplaninskom čajnom vrtu, jer samo visokoplaninski čaj može biti dovoljno dobre kvalitete te također i green leafhopper može tamo živjeti u prirodnoj ekološkoj ravnoteži. U tim uvjetima pesticid nije potreban za suzbijanje štetočina u vrtu čaja.
Oriental Beauty oolong nastao je na Tajvanu 1900-ih. Priča se da je jednom davno vrt čaja jednog farmera u Xinzhuu na Tajvanu u ljeto napao velik broj green leafhoppera. Iako su listovi čaja venuli, farmer je ipak ubrao oštećene nježne listove kako bi napravio oolong čaj jer nije želio izgubiti cijeli urod. Nakon što je napravio čaj, shvatio je da je fascinantnog okusa karamele te se čaj vrlo dobro prodao.
Priprema – čajnik:
• 4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 4: 2 min, 2,5 min, 3 min, 3,5 min
Priprema – gaiwan:
• 5 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 6: 35s, 40s, 60s, 90s, 110s, 140s