Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Premium Tie Guan Yin Oolong Tea (’23)

Od: 2,65 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF23021210 Kategorija:

Premium Tie Guan Yin Oolong Tea (’23)

Od: 2,65 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF23021210 Kategorija:

Premium Tie Guan Yin Oolong Tea (’23)

Vrijeme berbe: 22. svibnja 2023.
Porijeklo: Fujian, Kina
Visina vrta: 1000 m
Kultivar:  Tie Guan Yin
Način branja: ručno

Vrt čaja nalazi se na vrhu planine Da Gu Shan u južnom Fujianu. Nadmorska visina vrta je 1000 m i nalazi se vrlo visoko među čajnim planinama južnog Fujiana. Od 2020. godine čaj se u u ovom vrtu uzgaja potpuno prirodno bez upotrebe pesticida.

Prohladno i sunčano vrijeme idealno je za proizvodnju visokokvalitetnog Tie Guan Yin oolong čaja. Poljoprivrednici južnog Fujiana nazivaju takav Tie Guan Yin nošen sjevernim vjetrom “sretnim oolongom”, jer obično čaj prestane rasti prije nego što zapuše sjeverni vjetar. Takav čaj se može uzgojiti samo u vrlo visokim planinskim čajnim vrtovima, a ovaj planinski čajni vrt okružen je i bogatim gustim šumama.

Vrijeme berbe ključno je za dobru kvalitetu Tie Guan Yina. Iskusni uzgajivač čaja odlučuje kada je čaj spreman za berbu. Listići čaja ne smiju biti ni prestari ni premladi, jer bez obzira na najbolje tehnike obrade, ako sirovina nije dobra, ni čaj u konačnici neće biti dobre kvalitete.

Ovaj Tie Guan Yin ima vrlo ugodnu aromu poput orhideje, a zahvaljujući visokogorskom okruženju i prirodnom uzgoju, okus je bogat i dubok.

Ubrani listići rasprostiru se za sušenje na otvorenom. Sušenje se provodi u večernjim satima i traje oko sat vremena. Nakon što se osuši, šalje se na fermentaciju. Čaj okreće u okrugloj bambusovoj bačvi oko deset minuta, a zatim se dodatno trese na bambusovoj podlozi. Tijekom ovih obrada listići čaja se oštećuju, posebno na površini i rubnom dijelu kako bi fermentirali. Fermentacija se događa kada sokovi iz listića čaja u oštećenim stanicama na površini i rubu listova reagiraju s kisikom. S druge strane, sok čaja u unutarnjem dijelu lista ostaje nefermentiran jer u unutarnjem dijelu stanice čaja ostaju netaknute i zaštićene od oksidacije staničnom membranom. Zbog toga je oolong čaj polufermentiran, tj. djelomično fermentiran i djelomično nefermentiran.

Nakon što je čaj fermentira, stavlja se na prženje u peći kako bi se ubili enzimi i zaustavila fermentacija. Pečenje se obično provodi sljedeće jutro. Tijekom prženja čaja, cijela radna prostorija je ispunjena šarmantnim mirisom poput orhideje.

Nakon što se listovi čaja isprže, pakiraju se u platnenu vrećicu, a zatim se vežu na jednostavnom stroju koji će okretati platnenu vrećicu i bacati je na tvrdu kamenu ploču čime se uklanjaju duboko fermentirani dijelovi lišća koji su hrskaviji i tvrđi te se kasnije razvrstavaju.

Sljedeći korak je zamotavanje listića u vrećice od otprilike 10 kg te se stavljaju na stoj za rolanje. Rolanje se obično ponavlja tri puta kako bi se dobilo čvrsto tijelo Tie Guan Yina. Čaj se zatim šalje na konačno sušenje, a na kraju se ručno odvajaju petiljke s konačnog proizvoda.

   

   

       

Priprema – čajnik:
• 4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 4: 1 min, 1,5 min, 2 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 6 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 6: 30s, 40s, 50s, 70s, 100s, 120s