Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Qi Dan Banyan Rock Tea

Od: 7,50 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: YD224-5 Kategorije: ,

Qi Dan Banyan Rock Tea

Od: 7,50 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: YD224-5 Kategorije: ,

Qi Dan Banyan Rock Tea

Vrijeme berbe: 16. travnja 2023.
Porijeklo: Wuyishan Banyan, Fujian, Kina
Visina vrta: 500 m
Kultivar: Qidan
Način branja: ručno

Qi Dan je jedan od dva kultivara koji polažu pravo na ime Da Hong Pao, a drugi kultivar je  Bei Dou.

Qi Dan je složeni Da Hong Pao napravljen od istoimenog kultivara te izvornog potomka matičnog stabla. Srednjim pečenjem postiže se uravnotežen okus. Cvjetni i voćni profil ima pržene, mineralne i slatke note s okusom koji se dugo zadržava u ustima.

Naziv Dahongpao danas se često koristi za označavanje yancha (“rock tea”) mješavine raznih čajeva s ovog kamenog područja, jer je poznatiji od samog imena yancha. Međutim, mješavine koje se prodaju pod nazivom Da Hong Pao često nisu u vezi s najpoznatijom sortom Qi Dan i Bei Dou koji se smatraju stvarnim Da Hong Pao kultivarom i razmnožavaju se iz reznica poznatih matičnih grmova.

Ovaj čaj ne potječe iz samog nacionalnog parka odakle dolaze najcijenjeniji čajevi. Ipak, vrt odakle ovaj čaj potječe nalazi se u Banyanu, području uz sam rub parka te i dalje ima vrlo izražene, kompleksne mineralne note.

Oblik osušenog čaja je punašan i ujednačen, blago zakrivljen, s tamnosmeđom bojom. Sladak miris meda, cvijeća, voća i druge jedinstvene mirise ne smijete propustiti prije pripreme čaja. Njegova tekućina je duboko narančasta s jakim slatkim mirisom osmantusa i slatkog krumpira.

Okus mu je blag i sladak te se osjeća puna mineralnost kamena na kojem raste. Okus Qi Dan-a je mirisan, jasan i blag.

Kažu da ako je čaj poput života, čarobna pilula iz Wuyishana pruža punu igru okusu života, gorkosti, kiselosti i slatkoće.

Čajevi iz Wuyishana vrlo su traženi; netaknuto i mineralima bogato tlo u kojem rastu, kao i bogata zanatska tradicija koja se oko njih razvila izrada i potrošnja doveli su do toga da se smatraju jednima od najpoznatijih u Kini čajevi. Zbog agresivnog prženja koje se koristi za izradu ovih čajeva, najbolje je  ostaviti ih da odstoje najmanje godinu dana prije konzumiranja. Ovi čajevi također mogu stariti u tamnim i suhim uvjetima kako bi im se poboljšao okus.

                 

Priprema – Yixing glineni čajnik:
• 5 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 100°C
• prelijevanja 5: 10s, 10s, 20s, 30s, 50s

Priprema – gaiwan:
• 5-6 g čaja
• 120 ml vode
• temp. 100°C
• prelijevanja 5:  5s, 10s, 15s, 25s, 40s