Kategorija: Nefermentirani (Raw)
Sastav: najfiniji veliki listovi čaja iz Yunnana sušeni na suncu
Kultivar: large leaf Yunnan
Podrijetlo sirovina: Baoshan, Yunann, Kina
Pakiranje: pamučni papir
Oblik: kolač
Boja: narančasta, bistra
Okus: blag, sladak, trajan
Kratak uvod:
– U svibnju 2013. godine osvojio je drugo mjesto najomiljenijeg brenda čaja na Međunarodnom sajmu čaja, a poklon je dodijeljen astronautima.
– U kolovozu 2015. osvojio je nagradu Zlatna kamila u Milanu Expo.
– U prosincu 2016. Chulan čaj uvršten je u poznate brandove provincije Yunnan.
Značajke: Chu Lan na kineskom znači orhideja. Miris čaja je čist i trajan. Nakon kuhanja čajna tekućina je zlatne boje i slatkog okusa.
Obrađuje se strogo prema “86 Sustavu kontrole kvalitete”, uz praksu “GAP” bez zagađenja.
Povijest: Generacijama su pjesme koje hvale orhideje bezbrojne. Među njima i pjesma Chu Lan – rođena u dubokoj šumi, a iz šume se ne širi zato što se ne želi promijeniti pod lošim vanjskim utjecajima. Simbolizira duh kineskih intelektualaca u potrazi za samodostignućima, bježeći od prljave politike i čuvajući njihov karakter i osobnost. To je uvjerenje da se ignorira taština.
U čast orhideje napravljen je ovaj čaj.
Za razliku od drugih čajeva kod kojih je idealno da se konzumiraju neposredno nakon proizvodnje, pu-erh čaj može se konzumirati odmah ili tijekom dugog niza godina. Razvrstavaju se po godini berbe i regiji proizvodnje. Nakon procesa proizvodnje čaj se ostavlja da zreli, a kvaliteta s godinama raste.
Svakodnevno ispijanje pu-erh čaja, je put ka dobrom zdravlju !!!!!
Djelovanje:
- smanjuje razinu kolesterola u krvi
- jača imunitet
- regulira krvni tlak
- stimulira cirkulaciju
- štiti srce i krvne žile
- potpomaže mršavljenju
Čuvanje: Pu-erh čaj se pohranjuje na čistom, prozračnom, hladnom, suhom i tamnom mjestu bez izlaganja suncu.
Rok trajanja: Pu-erh čaj je dobar za dugotrajno skladištenje ako se čuva u dobrim uvjetima. Što stariji, to je bolji.
Priprema:
4-5 grama čaja preliti vodom temperature 80° C.
Namakati 10 sekundi i zatim vodu odliti, to se zove ispiranje čaja. Šalicu zagrijati vrućom vodom (može se koristiti i voda kojom se ispirao čaj tako da se voda iz čajnika izlije izravno u šalicu). Uliti 200ml vruće vode na čaj i ostaviti oko 40 sekundi da se namače. Izliti vodu iz šalice i uliti čaj.
Može se upotrijebiti 4-6 puta. Svako iduće namakanje produžiti za 20 sekundi.
Količina:
- 1 kom (357 g)