Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Rooibos Karamela

Od: 1,06 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: TG1312 Kategorija:

Rooibos Karamela

Od: 1,06 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: TG1312 Kategorija:

Rooibos Karamela

Rooibos je biljka porijeklom iz Južne Afrike. Bere se i obrađuje na sličan način kao biljka čaja Camillia sinensis. Iako se nakon berbe suši i priprema se od nje vrlo ukusan napitak, ona ne sadrži tein i ne spada u čajeve. Bez obzira na to, stekla je naziv “afrički crveni čaj” ili “čaj od crvenog grma” jer pripremom s vrućom vodom dobiva se ukusna crveno-smeđi biljni napitak.

Često se pije kao alternativa kavi ili čaju jer ne sadrži tein. Prirodno sladak s dodanom karamelom, posebno kremastog okusa i bogat antioksidansima, vrlo brzo je postao omiljen mlađoj populaciji. Kako ne sadrži tein odličan je napitak i u večernjim satima.

Nakon što se ubere, grmolika biljka rooibos ručno se siječe, a stabljike i lišće svežu u snopove. Snopovi se sortiraju, a zatim režu ili podljevaju kako bi se potaknula oksidacija. Oksidacija ili izloženost kisiku ono je što donosi esencijalna ulja biljke i pomaže lišću da razvije svoju bogatu boju i okus. Što je rooibos oksidiraniji, to postaje crveniji, slađi i bogatiji okusom. Ovakvim načinom obrade dobiva se crveni rooibos. Manje oksidirani rooibos odmah se kuha na pari i suši umjesto da se oksidira te tako ostaje blago zelene boje i zadržava travnati okus. Ova manje oksidirana verzija naziva se zeleni rooibos.

Priprema:  4-5 grama preliti s 200-250 ml vode temperature 95 °C. Ostaviti 7-10 minuta te procijediti.