Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Akcija!

Rose Damas

Od: 1,72 

*PDV je uključen u cijenu

Akcija!

Rose Damas

Od: 1,72 

*PDV je uključen u cijenu

Rose Damas

Vrijeme berbe: svibanj 2022.
Porijeklo: Xinjiang, Kina
Način branja: ručno

Rose damas je vrhunska i svjetski poznata sorta ruža podrijetlom iz zapadne Azije. Prema svom latinskom nazivu potječe iz mjesta oko Damaska ​​u Siriji. Ova sorta ruža uvedena je na kineski sjeverozapadni teritorij Xinjianga prije otprilike tisuću godina kroz drevni Put svile.

U pustinjskom području Xinjianga pogodne vremenske prilike i tlo te planinsko okruženje čine idealne uvjete za rast ovih ruža, a konačna kvaliteta je izvanredna. U Xinjiangu je nazivaju i drevnom turskom ružom. U posljednjih tisuću godina ruža damas bila je jedna od najvažnijih proizvoda kineskog područja Xinjianga. S druge strane, na svom izvornom mjestu u zapadnoj Aziji bile su sve manje uzgajane.

Ove ruže rastu u kineskom području Xinjianga uglavnom na rubu pustinje i navodnjavaju se vodom koja se otapa sa snježnih planina i ledenjaka. Ekstremno vrijeme i okruženje za uzgoj čine ružu vrlo kvalitetnom. Ovdje nema kukaca i jako je malo korova. Dakle, nema potrebe za upotrebom pesticida i herbicida. Također, ovom navodnjenom pješčanom tlu za rast ovih ruža nije potrebno ni gnojivo! Tako je ova ruža potpuno prirodni proizvod.

Ruža proizvedena u kineskoj provinciji Xinjiang ima posebne značajke; velika je (deblja), ljubičaste boje umjesto ružičaste kao kod većine sorti ruža, a najvažnije je da ima i do deset puta jači miris od ostalih sorti i proizvedenih u običnoj ravnici.

Kineski narod Xinjiang Uygur naširoko je koristio ove ruže u svom svakodnevnom životu. Od njega su pravili razne vrste kolača, a iz damas ruža se dobivaju vrhunski parfemi. Jedna od drugih uobičajenih upotreba je kuhanje kao čaj. Lako je, zdravo i ukusno!

U kineskoj medicini čaj od ruže ima mnogo zdravstvenih prednosti: snižava tjelesnu temperature, hrani tijelo i potiče prirodnu ljepotu, regulira protok krvi i menstruaciju, djeluje protiv umora i potiče brže zacjeljivanje rana, opušta i prirodni je antidepresiv.

 

RAZLIKA OBIČNE RUŽE i DAMAS RUŽE

Ruža damas se naziva i pustinjska ruža. Raste na kineskom sjeverozapadnom pustinjskom području, posebno u pustinji južnog Xinjianga. To je najkvalitetnija premium ruža na svijetu po čemu se i razlikuje od ostalih ruža.

                                                    Obična ruža / Damas ruža

 

1. Sorta je drugačija. Rose damas potječe iz zapadne Azije, drevnog područja Damaska. A na zapadni teritorij Kine uveden je prije otprilike tisuću godina Putem svile.

 

2. Okoliš uzgoja ruža je drugačiji. Rose damas raste u kineskoj zapadnoplaninskoj pustinji. U ovom ekstremnom vremenu raste ruža posebne kvalitete, a za uzgoj se ne koriste pesticidi i gnojiva. Ostale ruže rastu u nizinskim pokrajinama.

 

 

3. Veličina pupoljka ruže Rose damas veća/deblja je od običnih ruža te je boja pupoljka ruže Rose damas je ljubičasta, a obične ruže su ružičaste boje.

 

 

 

 

 

4. Boja Rose damas vrlo brzo blijedi tijekom kuhanja. Za oko 30 minuta namakanja, boja damas ruže gotovo izblijedi u bijelu boju. Dokazano je da se hranjivi sastojci iz ovih ruža lako otapaju u vodi, a ljudsko tijelo ih uzima pijenjem čaja.

 

5. Najvažnija razlika je da damas ruže imaju mnogo jači miris ruže od većine običnih ruža koji je do deset puta jači od mirisa običnih ruža. Čaj od ovih ruža je vrlo ugodan, mekan i gladak te dubokog okusa.

Priprema – čajnik:
• 4-5 ruža
• 200 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 2: 3 min, 5 min

Priprema – gaiwan:
• 5-6 ruža
• 110 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 4: 30s, 45s, 90s, 120s