Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Tan Bei Huo Shan Huang Ya Yellow Tea (’22)

Od: 3,45 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2204295 Kategorija:

Tan Bei Huo Shan Huang Ya Yellow Tea (’22)

Od: 3,45 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2204295 Kategorija:

Tan Bei Huo Shan Huang Ya Yellow Tea (’22)

Vrijeme berbe: travanj, 2022.
Porijeklo: Huoshan, Anhui, Kina
Visina vrta: 800m
Kultivar: Da Hua Ping Jin Ji Zhong

Huo Shan Huang Ya jedan je od tri poznata kineska žuta čaja uz Meng Ding Huang Ya i Jun Shan Yin Zhen. Huo Shan Huang Ya proizvodi se tradicionalno u području Dabieshan u okrugu Huoshan, Anhui Provinciji od posebne lokalne sorte Huoshan Jinjizhong.

Većina područja Huoshana nalazi se u Dabieshanu gdje prevladava suptropska vlažna monsunska klima. Nema ekstremnih vremenskih prilika, puno je oblaka i magle te čaj i druge biljke vrlo dobro rastu. Čaj proizveden u Huoshanu bio je posebno cijenjen u povijesti.
U dinastiji Tang, car Tang Xian Zong smjestio je u Huoshan tri tisuće vojnika da zaštite tamošnje čajne vrtove. U dinastiji Ming čaj napravljen u Huoshanu bio je omiljen čaj centralnoj vladi.

Berba Huo Shan Huang Ya započinje nakon Qing Minga. Standard branja je jedan pupoljak i jedan list te jedan pupoljak s dva mlada lista. Nakon branja i prženja slijedi obrada: prvo pečenje-slaganje-drugo pečenje-sortiranje.

Ubrani listići ostavljaju se da neko vrijeme venu, a tada se šalju na prženje. Prženje za Huo Shan Huang Ya prženje traje dulje od većine ostalih zelenih čajeva.
Nakon što se čaj isprži, stavlja se na hlađenje, a zatim će se poslati na prvo pečenje. Temperatura pečenja je od 110-120 stupnjeva, a traje samo nekoliko minuta. Kad se sadržaj vode smanji na oko 30%, pečenje se zaustavlja.

Tada dolazi obrada karakteristična za Huo Shan Huang Ya. Gomilanje listova čaja trajat će još oko jedan dan, dok boja čaja ne postane žućkasta. Ovdje je nužno istaknuti da iako gomilanje Huo Shan Huang Ya traje još jedan dan, nagomilavanje se i dalje smatra laganim budući da se provodi nakon primarnog pečenja, a sadržaj vode je smanjen. Drugi žuti čaj, npr. Jun Shan Yin Zhen i Bei Gang Mao Jian gomilaju se odmah nakon prženja kada je sadržaj vode u listovima čaja i dalje vrlo visok. U ovom je trenutku Huang Shan Huang Ya svijetložuti čaj. Tijekom gomilanja polifenoli u čaju uglavnom se transformiraju. Trpkost čaja se smanjuje, a čaj dobiva zreo i blag okus.

Nakon slaganja čaj se šalje na konačno pečenje. U konačnom pečenju temperatura je niža, oko 90 stupnjeva. Kad čaj postane vrlo hrskav, a prstima ga se može smrviti u prah, dovoljno je pečen.

 

 

 

 

 

 

Prije nego što se pusti u prodaju, potrebno je odvojiti žute komade i slomljeno lišće.
Boja listova čaja Huo Shan Huo Ya je žućkastozelena i pokrivena bijelim dlačicama. Boja tekućine je svijetlo žuta, a miris čaja je jak, cvjetan i trajan. Okus je ugodan i jak, dugotrajan, sladak i dubok.

 

 

 

 

 

Priprema – čajnik:
• 3 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 3: 2 min, 3 min, 4 min

Priprema – gaiwan:
• 4 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 4: 60s, 70s, 80s, 90s