Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Tie Guan Yin Nong Xiang Oolong Tea

Od: 2,10 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF230212-5 Kategorija:

Tie Guan Yin Nong Xiang Oolong Tea

Od: 2,10 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF230212-5 Kategorija:

Tie Guan Yin Nong Xiang Oolong Tea

Vrijeme berbe: 22. svibnja 2023.
Porijeklo: Fujian, Kina
Visina vrta: 1000 m
Kultivar:  Tie Guan Yin
Način branja: ručno

Tie Guan Yin Nong Xiang jedna je od 3 osnovne vrste Tie Guan Yin Oolong čaja. Glavne karakteristike vrste Nong Xiang su visoki stupanj oksidacije i višestruko prženje listova čaja na vatri drvenog ugljena.
Obrada tradicionalnog Tie Guan Yina odvija se ručno što je vrlo težak posao, a što je još važnije, zahtijeva i vrlo visoku vještinu radnika.

Ovaj način obrade zahtijeva tri pečenja na vatri drvenog ugljena za razliku od moderne obrade gdje se peče samo jednom u električnim pećima. Nakon trećeg pečenja, glavna obrada Tie Guan Yina je gotova. Cijela obrada ovog čaja traje oko 36 sati. Tada je potrebno provesti probiranje i sortiranje kako bi se izdvojila stabljika, prašina i slomljeno lišće te se dobila ujednačena kvaliteta gotovog čaja.

Tamnosmeđi, gotovo crni list čaja, smotan u čvrstu kuglicu daje šalicu intenzivno brončane boje. Slatkoća meda karakteristična za Tie Guan Yin stapa se s pečenim notama u složeni cjelokupni okus koji karakterizira element “vatre”.

Vrt čaja nalazi se na vrhu planine Da Gu Shan u južnom Fujianu. Nadmorska visina vrta je 1000 m i nalazi se vrlo visoko među čajnim planinama južnog Fujiana. Od 2020. godine čaj se u u ovom vrtu uzgaja potpuno prirodno bez upotrebe pesticida.

Prohladno i sunčano vrijeme idealno je za proizvodnju visokokvalitetnog Tie Guan Yin oolong čaja. Poljoprivrednici južnog Fujiana nazivaju takav Tie Guan Yin nošen sjevernim vjetrom “sretnim oolongom”, jer obično čaj prestane rasti prije nego što zapuše sjeverni vjetar. Takav čaj se može uzgojiti samo u vrlo visokim planinskim čajnim vrtovima, a ovaj planinski čajni vrt okružen je i bogatim gustim šumama.

Vrijeme berbe ključno je za dobru kvalitetu Tie Guan Yina. Iskusni uzgajivač čaja odlučuje kada je čaj spreman za berbu. Listići čaja ne smiju biti ni prestari ni premladi, jer bez obzira na najbolje tehnike obrade, ako sirovina nije dobra, ni čaj u konačnici neće biti dobre kvalitete.

 

           

 

Priprema – čajnik:
• 4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 4: 1 min, 1,5 min, 2 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 6 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 6: 20s, 30s, 40s, 55s, 70, 110s