Porijeklo: Japan
Dimenzije:
14,7 cm – širina (uključujući ručku)
6,7 cm – visina
210 ml – zapremina
Japanski glineni čajnik ručne izrade s keramičkim cjedilom.
Ovaj hirafukuro-gata Tokoname-yaki kyusu (čajnik) izrađen je u stilu yakishime sivo-bež Tokoname gline koja ima slična svojstva kao legendarni crveni shudei (glina bogata željezom koje čaju daje mekši okus). Ovaj međuoblik između okruglog i izrazito ravnog čini ga izvrsnim za kuhanje visokokvalitetnih sencha i gyokura, ali i se može koristiti i za druge čajeve.
Ovaj ravniji oblik i mala veličina potiču ravnomjeran kontakt između lišća i vode, pomažući ekstrakciju umamija iz visokokvalitetne senche i gyokura. Može se pohvaliti širokim gornjim otvorom koji pruža pogled na listiće dok se rastvaraju u vodi i olakšava čišćenje.
Keramički filter ugrađen u čajnik savršen je za prirodno cijeđenje čaja. Imajte na umu da ravni kyusu zahtijeva vrlo nježno i sporo izlijevanje kako bi se izbjeglo curenje oko poklopca. Potrebno je malo vježbe da se upoznate s većim, okruglijim kyusuom s uzdignutijim izljevom.
Ovaj je komad proizveden je u visoko cijenjenoj Gyokko peći kojom su upravljali majstori lončari iz obitelji Umehara. Budući da se radi o ručno rađenim komadima, moguće su manje razlike u obliku i boji.
Tokoname-yaki je vrsta japanske keramike koja tradicionalno dolazi iz Tokonamea u prefekturi Aichi, Japan gdje se keramika izrađuje od 12. stoljeća.
Danas je posuđe Tokoname poznato po svojoj legendarnoj ciglastocrvenoj glini zvanoj shudei. Poznato kao korištena u posudama za čaj i posudama za bonsai, živa boja ove gline dolazi od bogatog sadržaja željeza. Kaže se da čaj natopljen u neglaziranim Tokoname čajnicima ima mekši okus.
Zadivljujući čajnik, ručno izrađen i pečen u Gyokko peći, Tokoname, vrlo elegantnog dizajna i glatke neglazirane površine s mrljama boje gline poput bronce stvorenim postupkom pečenja na visokoj temperaturi poznatim kao Yakishima.
Postignuta je savršena ravnoteža između tradicionalnog i suvremenog izgleda, a dizajniran je za kuhanje visokokvalitetnih japanskih čajeva. Zemljani, neglazirani Kyusu s ravnom (=Hira) bočnom drškom, pečen na vrlo visokoj temperaturi u procesu zvanom “Yakishime” (doslovno “pečenje da bi se zapečatio”). Ova vrsta pečenja može uključivati izrazito visoke temperature od oko 1350 °C i pečenje do 2 mjeseca.
Poklopac dobro prijanja, a integrirano fino cjedilo izrađeno je od keramike. Čajnik i cjedilo izrađeno je u potpunosti ručno od prirodne gline na lončarskom kolu majstora Umehara Hirotaka (Gyokkô II).
Široki, ravni oblik Hira-Kyusua omogućuje da se namočeni listovi čaja lako rašire i istaknu okus visokokvalitetnih zelenih čajeva kao što su Gyokuro ili fini Sencha čajevi. Pogodan je za pripremu finih japanskih čajeva s velikim listićima.
Korištenje i održavanje:
- Prati čistom vodom
- Ne prati u perlici posuđa
- Ne stavljati u pećnicu ni mikrovalnu pećnicu
- Ne stavljati na štednjak niti blizu otvorenog plamena