Porijeklo: Fuding City, Fujian Province, Kina
Vrijeme berbe: veljača 2022.
Čajni grm: Fuding Dabai
Način branja: ručno
Silver needle bere se početkom proljeća kada je koncentracija okusa, aroma i hranjivih tvari najveća. Sastoji se samo od pupoljaka čajnih grmova te je potrebna iznimno velika količina pupova za kilogram ovog čaja vrlo visoke kvalitete.
Silver needle Bai Hao Yin Zhen poznati je kineski bijeli čaj. Bai Hao, ili “srebro”, odnosi se na pahuljasto bijele dlačice koje rastu uz pupove, dok Yin Zhen, “igla”, opisuje izgled debelih, ravnih pupova, vrhova finih i oštrih poput iglica. Proizvodi se u provinciji Fujian gdje postoje dva mjesta na kojima se proizvodi ovaj čaj, Fuding i Zhenghe. Fuding je na sjeveroistočnom Fujianu na moru, a Zhenghe na sjeverozapadnom planinskom području Fujiana. Sorta čaja za izradu u Fudingu naziva se Fuding Dabai (Dabai znači velika bijela). Razlika između dvije sorte Dabai je u tome što je Fudingov list malo veći i širi od Zhengheova, a Zhenghe Dabai ima nešto dužu stabljiku. Fuding Silver needle je blago mekan te svježeg visokoplaninskog cvjetnog okusa.
The mother tree of Dabaicha and Dabaicha tea cultivar
Ovaj bijeli čaj jedan je od najmanje obrađenih čajeva. Suši se prirodno na bambusovim podlogama dok ne ostane 10-15% vode u njima. Zatim se dodatno tradicionalno suše toplinom ugljena što je vrlo važno u proizvodnji kvalitetnog čaja. Na kraju, sadržaj vode koji ostaje nakon sušenja je ispod 6%.
Sadrži najprirodnije sastojke čaja. Posebno je bogat antioksidansima. Ispijanje Silver needle bijelog čaja ima puno zdravstvenih blagodati. Ima anti-age i protuupalna svojstva, smanjuje masnoće i kolesterol, štiti zube te čini kožu sjajnom i svjetlijom.
Izvorno je ovaj čaj napravljen od pupova sorte čajevca Xiaobai, manjeg i sporijeg rasta, što je značilo da je čaj bio rjeđi i skuplji. Oko 1857. godine farmeri su počeli koristiti sortu Dabaihao većih pupoljaka te sposobnošću za proizvodnju kvalitetnijeg čaja, s više bijelih dlačica na pupoljcima, jačim mirisom i okusom. Od tada se većina vrsta bijelog čaja proizvodi od biljaka čaja Dabaihao.
Priprema – čajnik:
• 4 g čaja (2 žličice)
• 200 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 4: 2 min, 2 min, 2.5 min, 3 min
Priprema – gaiwan:
• 6 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 6: 45s, 60s, 90s, 105s, 140s, 180s