Vrijeme berbe: travanj, 2021.
Porijeklo: Wenshan, New Taipei City, Tajvan
Visina vrta: 600m
Kultivar: Qing Xin
Stupanj oksidacije: vrlo niska
Način branja: ručno
Svi znamo da je čaj više od grma, lista u vrećici i napitka. Umijeće stvaranja čaja je također zanat kroz koji se ulijeva priča proizvođača. Ponekad priča koja se priča u pripravljenoj šalici je ona koja nadilazi sadašnji trenutak. U vrlo rijetkim situacijama može se doći do vremena koje nam pruža osjećaj povijesti koja stoji iza neke vrste čaja te baštine neke zemlje. Tada to iskustvo postaje istinsko i višedimenzionalno. To je zasigurno osjećaj koji smo dobili prilikom prvog susreta s ovim čajem.
Gospodin Chen koji proizvodi ovaj čaj ima 94 godine. S 18 godina počeo se baviti čajem u brdima nedaleko od Pinglina na Tajvanu pored obiteljske kamene kuće predaka u kojoj i danas boravi te nastavlja svoj zanat uz pomoć sina i snahe (ne obrnuto :)).
Ovaj je Bao Zhong lagano oksidiran, kao što se radilo nekada prije današnjeg trenda proizvodnje zelenijih čajeva. To mu daje još jedan sloj mineralne složenosti i zaobljeniju teksturu. Ipak, aroma zrna graha s maslacem te prepoznatljivim cvjetnim naznakama definitivno je prisutna, dok je istovremeno blag.
Kao i većinu vrtova na Tajvanu, mali vrt gospodina Chena pogodila je suša i ovog je proljeća urodila tek polovica uobičajenog uroda. Također, u posljednje dvije godine u ovom vrtu nije koristišten niti jedan pesticid. Ukoliko ste ljubitelj Bao Zhonga, ovaj čaj morate probati.
Priprema – čajnik:
• 4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 4: 1.5 min, 2 min, 2.5 min, 3 min
Priprema – gaiwan:
• 6 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 85°C
• prelijevanja 5: 30s, 35s, 45s, 60s, 90s