Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Wuyi Da Hong Pao Oolong Tea (’22)

Od: 2,52 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF221011-9 Kategorija:

Wuyi Da Hong Pao Oolong Tea (’22)

Od: 2,52 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF221011-9 Kategorija:

Wuyi Da Hong Pao Oolong Tea (’22)

Vrijeme berbe: svibanj 2022.
Porijeklo: Wuyi, Fujian, Kina
Visina vrta: 650 m
Kultivar: Da Hong Pao

Da Hong Pao jedan je od deset najpoznatijih kineskih čajeva. Oolong čaj Da Hong Pao proizvodi se u planinskom području Wuyishan u sjevernom Fujianu od sorte čaja Da Hong Pao. Ime Da Hong Pao-Big Red Robe (Veliki Crveni Ogrtač) dobio je prema priči kada su redovnici koji su obrađivali tri stabla Da Hong Paoa, spasili carskog dužnosnika kao mladog studenta i dobili na poklon crveni ogrtač te ga prebacii preko stable čaja.
Staro stablo (The Mother Tree of Da Hong Pao)

Da Hong Pao vrlo je poznati i visokocijenjen kineski čaj. Zanimljiva priča kaže da je 1970-ih američki predsjednik Richard Nixon došao u posjet komunističkoj Kini. Kinezi su ga srdačno dočekali, a jedan od darova koje je predsjednik Nixon primio bio je 200 g Da Hong Paoa. Bio je zbunjen i osjećao se ljubomorno. Pitao je tadašnjeg kineskog premijera Zhou En-laija zašto je njegov državni tajnik Kissinger (koji je bio u probnom posjetu Kini prije predsjedničkog posjeta) dobio nekoliko kilograma čaja Huang Shan Mao Fenga, na poklon, a on kao predsjednik toliko manje. Premijer Zhou se nasmijao i odgovorio mu: “Predsjedniče, cjelokupna godišnja proizvodnja Da Hong Paoa u Kini iznosi 400g. Već ste uzeli polovicu kineske proizvodnje ovog čaja.” Poklon Da Hong Paoa predsjedniku Nixonu sastojao se od listova čaja ubranih s tri matična stabla koja rastu usred stijena što se smatralo još vrijednijim od ekvivalentne količine zlata.

Wuyishan kao stjenovita planina idealno je mjesto za proizvodnju kvalitetnog čaja. Rast među stijenama stvara čaj bogat mineralima što mu daje poseban okus Yanyuna. Također u stjenovitom planinskom području nedostaje plodno tlo zbog čega lišće čaja polako raste te akumulira više kvalitetnog sadržaja.


Da Hong Pao vrt


Pečenje ugljenom

Da Hong Pao Oolong proizvodi se od lišća ubranog početkom svibnja. Proizvodnja slijedi tipičnu kinesku preradu oolong čaja. Razlikuje se od poznatog kineskog oolong čaja Tie Guan Yin po tome što ne prolazi valjanje u vrećicama, a prženje Da Hong Pao teže je od Tie Guan Yina. Tako je Da Hong Pao otvorenog rastresitog lista, a boja je gusta i tamna zbog jakog pečenja. Bliži je Guangdong oolong čaju Phoenix Dan Cong, nego Tie Guan Yin.

Da Hong Pao ima stjenovit cvjetni okus, a istodobno i okus prženih ljuski kikirikija. Okus je čist i mekan, a osjeća se i poseban okus Yanyuna, baš kao i svježa planinska izvorska voda sa stijena bogatih mineralima.

Priprema – čajnik:
• 4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 4: 1 min, 2 min, 2,5 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 6-7 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 95°C
• prelijevanja 6: 15s, 25s, 35s, 60s, 110s, 160s