Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Xihu Long Jing (Ming Qian) 43#

Od: 9,00 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: YD524-1 Kategorije: ,

Xihu Long Jing (Ming Qian) 43#

Od: 9,00 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: YD524-1 Kategorije: ,

Xihu Long Jing (Ming Qian) 43#

Vrijeme berbe: 29. ožujak 2024.
Porijeklo: West Lake, Xi Hu, Zhejiang, Kina
Visina vrta: 750 m
Kultivar: Longjing #43
Način branja: ručno

Long Jing je jedan od 10 najboljih čajeva u Kini. Za berbu se koriste vrlo jednostavli alati, a zahtijevaju izuzetne vještine i iskustvo majstora.

Ovaj Long Jing dolazi i sela Mei Jia Wu, jednog od službenih Long Jing sela u regiji West Lake. Delikatan lagani napitak mekog i slatkog okusa koji traje. Sastoji se samo od prvog branja jednog pupa jednog lista i jednog pupa s dva lista.

Čim pupoljci sazriju u rano proljeće počinje branje. Postoji izreka na kineskom koja kaže: Vrijeme je sve, počnite 3 dana ranije i berete blago, počnite 3 dana kasnije i pretvara se u travu.

Beru se najnježniji listovi s jednim pupoljkom i jedan list ili jednim pupoljkom dva lista. Prave sirovine čine temelj izvrsnog Long Jinga.

Uzgajivači čaja obično  listiće beru svaki dan ili jednom u dva dana kako bi bili sigurni da će ubrati više. Obično se bere oko 30 dana u godini u rano proljeće prije festivala ming.

Odmah nakon branja listići se suše u sjeni što smanjuje gorak okus lišća.

Dok za većinu drugih vrsta čaja slijedi proces valjanja/trljanja kako bi se čaj oblikovao, Long Jing se oblikuje prilikom prženja na tavi. Ovaj se korak sastoji od 10 različitih ručnih pokreta rukama koji na kraju oblikuju lišće u njihov ravni oblik.

Ovaj proces sušenja i prženja se ponavlja dok se sadržaj vode ne smanji na željenu razinu prije nego što je spreman za skladištenje ili konzumaciju.

 

Priprema – čajnik:

  • 3 g čaja
  • 200 ml vode
  • temp. 75°C
  • prelijevanja 3: 1,5 min, 2 min, 3 min

 

Priprema – gaiwan:

  • 4 g čaja
  • 100 ml vode
  • temp. 75°C
  • prelijevanja 4-5: 30s, 40s, 50s, 100s, 150s