Vrijeme berbe: 29.3.2024.
Porijeklo: West Lake, Xi Hu, Zhejiang, Kina
Visina vrta: 750 m
Kultivar: Longjing #43
Način branja: ručno
Long Jing je jedan od 10 najboljih čajeva u Kini. Za berbu se koriste vrlo jednostavli alati, a zahtijevaju izuzetne vještine i iskustvo majstora.
Ovaj Long Jing dolazi i sela Mei Jia Wu, jednog od službenih Long Jing sela u regiji West Lake. Delikatan lagani napitak mekog i slatkog okusa koji traje. Sastoji se samo od prvog branja jednog pupa jednog lista i jednog pupa s dva lista.
Čim pupoljci sazriju u rano proljeće počinje branje. Postoji izreka na kineskom koja kaže: Vrijeme je sve, počnite 3 dana ranije i berete blago, počnite 3 dana kasnije i pretvara se u travu.
Beru se najnježniji listovi s jednim pupoljkom i jedan list ili jednim pupoljkom dva lista. Prave sirovine čine temelj izvrsnog Long Jinga.
Uzgajivači čaja obično listiće beru svaki dan ili jednom u dva dana kako bi bili sigurni da će ubrati više. Obično se bere oko 30 dana u godini u rano proljeće prije festivala ming.
Odmah nakon branja listići se suše u sjeni što smanjuje gorak okus lišća.
Dok za većinu drugih vrsta čaja slijedi proces valjanja/trljanja kako bi se čaj oblikovao, Long Jing se oblikuje prilikom prženja na tavi. Ovaj se korak sastoji od 10 različitih ručnih pokreta rukama koji na kraju oblikuju lišće u njihov ravni oblik.
Ovaj proces sušenja i prženja se ponavlja dok se sadržaj vode ne smanji na željenu razinu prije nego što je spreman za skladištenje ili konzumaciju.
Priprema – čajnik:
- 3 g čaja
- 200 ml vode
- temp. 75°C
- prelijevanja 3: 1,5 min, 2 min, 3 min
Priprema – gaiwan:
- 4 g čaja
- 100 ml vode
- temp. 75°C
- prelijevanja 4-5: 30s, 40s, 50s, 100s, 150s