Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Xihu Long Jing Pre-Qingming

Od: 8,80 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: EL-172023-1 Kategorija:

Xihu Long Jing Pre-Qingming

Od: 8,80 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: EL-172023-1 Kategorija:

Xihu Long Jing Pre-Qingming

Vrijeme berbe: ožujak, 2023.
Porijeklo: Meijiawu village, Xihu district, Zhejiang Province
Visina vrta: 800m, Pre-Qingming
Kultivar: Quntizhong – Original Cultivar
Način branja: ručno

Posebnost ovog iznimno rijetkog Long Jinga proizlazi iz stare, izvorne sorte Quntizhong čiji korijeni sežu u dinastiju Qing (1644. – 1911.).
Car Qianlong (1735. – 1796.) je posebno volio ovaj čaj pa je u svom vrtu sačuvao 18 biljaka Long Jinga isključivo za svoju upotrebu.

Ovaj se čaj sastoji samo od nježnih, nezrelih pupoljaka i prvih vršnih listova što ga čini posebno cijenjenim i dostojnim cara. Bere se u razdoblju prije Qingminga, (Mingqian 明前 na kineskom), dakle prije 4. ili 5. travnja te predstavlja najdragocjeniju žetvu.

Long Jing je jedan od 10 najboljih čajeva u Kini. Prava tradicionalna obrada ovog čaja je svojevrsno umjetničko djelo. Za berbu se koriste vrlo jednostavli alati, a zahtijevaju izuzetne vještine i iskustvo majstora.
S većom potražnjom, počela je i masovnija proizvodnja. Danas se najčešće za Long Jing koristi kultivar br.43 koji prevladava od 1990-ih. Suho lišće ljepše miriše, izgleda zdravije, urednije i masnije nego što je to kod starog kultivara. Iako je vrlo sličan izvornom Long Jingu, još je daleko od zamršenosti i dubine dobrog starog čaja izvornog kultivara koji se danas sadi samo oko Xihua (Zapadno jezero u Hangzhou) na tradicionalnim farmama.

Novije farme čaja koriste kultivar br.43 koji vrlo lijepo izgleda, a dozrijeva ranije, dva do tri tjedna prije orginalnog. Zbog toga se često sadi u gotovo svim regijama zelenog čaja u Kini te se koristi za izradu lažnog Long Jinga koji postiže vrhunske cijene, jer još uvijek većina ljudi smatra da što je ranija berba, to je skupocjeniji čaj. Blaženo neznanje, tj. neznanje tržišta je blaženstvo za profiterske trgovce. Izvorna sorta Quntizhong dozrijeva nešto kasnije, a obrada ovog vrlo osjetljivog čaja zahtjeva posebno umijeće.

Daleko od toga da se od kultivara br.43 ne može napraviti odličan čaj. Ovaj čaj je odličan za početnike te je savršen čaj za svakodnevno uživanje s obzirom da ima sličan profil kao izvorni Long Jjing. Ali ako imate istančan okus i želite iskusiti posebno iskustvo starog, izvornog kultivara na kojem nastaju legende, onda ovaj Xihu Long Jing Pre-Qingming jednostavno morate probati.

Naš Xihu Long Jing dolazi iz proizvodnje gospodina Shua koji je rođen u pokrajini Anhui te se preselio u Xihu kao mladi pripravnik gdje je stekao 20 godina iskustva u proizvodnji čaja. Tekućina ovog čaja je nježne žute boje te pruža vrlo kremast i mekan okus, rijedak i dragocjen. Slatkaste voćne note otvaraju se u nepcu, ostavljajući u ustima tipičan svježi umami okus te dašak kestena koji dolazi od pečenja na tavi, a karakterizira ovaj drevni čaj.

Priprema – čajnik:
• 3 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 75°C
• prelijevanja 3: 2 min, 2,5 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 3 g čaja
• 100 ml vode
• temp. 75°C
• prelijevanja 4-5: 30s, 40s, 50s, 100s, 150s