Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 50 €

Zhu Ye Qing Green Tea

Od: 6,24 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2204291 Kategorija:

Zhu Ye Qing Green Tea

Od: 6,24 

*PDV je uključen u cijenu

SKU: WF2204291 Kategorija:

Zhu Ye Qing Green Tea

Vrijeme berbe: ožujak, 2022.
Porijeklo: Emei, Sichuan, Kina
Visina vrta: 1100 m
Kultivar: Ming Shan No.9
Način branja: ručno

Vrhunski zeleni čaj Zhu Ye Qing također je poznat i kao “zeleni list bambusa” s planine Emei u pokrajini Sichuan.

Zhu Ye Qing jedan je od najranijih čajeva koji se bere svakog proljeća. Uz mali prinos i dobru kvalitetu, ovaj čaj je rijedak, poželjan i skup. Ovaj poznati kineski zeleni čaj izgleda vrlo lijepo i sastoji se od mladih čajnih pupoljaka. Pupoljci su sićušni, tanki, ravni i blago zakrivljeni, poput lišća bambusa. Napravljen je od finih, odabranih pupoljaka koji se pažljivo beru i obrađuju ručno.

Zhu Ye Qin je posebna vrsta zelenog čaja koji dolazi s planine Emei (Emeishan). Smješten u provinciji Sichuan, Mount Emei jedna je od četiriju svetih budističkih planina Kine. Tu je izgrađen prvi budistički hram u Kini.

Njegova zapanjujuća ljepota i duhovna važnost nadahnjivali su mnoge pjesnike i slikare tijekom stoljeća. Visoka planina uključuje suptropsku monsunsku i subarktičku klimu. Regija je dom za više od 5000 vrsta biljaka i životinja. Zbog svog kulturnog i prirodnog značaja, ovo slikovito područje proglašeno je mjestom svjetske baštine 1996. godine.

Okružena maglom i oblacima veći dio godine, planina Emei ima više od 1000 godina povijesti proizvodnje čaja. Vlaga i bogato tlo doprinose nizu poznatih čajeva, kao što su Emei Xue Ya, Emei Mao Feng i naravno, Zhu Ye Qing. Iako je to dobro poznati kineski zeleni čaj, Zhu Ye Qing ima kratku povijest s obzirom da je ime dobio tek 1964. kada je bivši ministar vanjskih poslova Chen Yi posjetio planinu Emei. Za vrijeme njegovog boravka u hramu Wannian, redovnici su mu ponudili ovaj čaj. Bio je impresioniran okusom te je pitao za ime. Redovnici su objasnili da se radi o lokalnom čaju bez imena.

Chen Yi je pogledao listove čaja, rekao je da su u obliku lišća bambusa, a okus ga je podsjetio na izdanke bambusa. Stoga je ovom čaju dao ime “Zhu Ye Qing”, što na kineskom znači “zeleni list bambusa”.

Izvanredna kvaliteta Zhu Ye Qinga donijela mu je zlatnu medalju na Međunarodnoj izložbi hrane 1985. godine. Također je dobio prvu nagradu na 6. “China Tea Cup”, natjecanju za ocjenjivanje visoke kvalitete čaja od strane China Tea Science Society 2005. godine.

Zbog mladih pupova Zhu Ye Qing je čak zdraviji od ostalih zelenih čajeva. Sadrži više antioksidansa i smanjuje rizik od raka, moždanog udara te srčanih bolesti. Također se vjeruje da pomaže u snižavanju krvnog tlaka, sprječavanju karijesa i jačanju imuniteta.

Priprema – čajnik:
• 3-4 g čaja
• 200 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 3: 2 min, 2,5 min, 3 min

Priprema – gaiwan:
• 4 g čaja
• 110 ml vode
• temp. 80°C
• prelijevanja 5: 20s, 30s, 40s, 50s, 70s