Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

Stari bijeli čaj kao lijek?

Lagan okus bijelog čaja kao što su Silver Needle ili White Peony najsličniji je laganim zelenim čajevima. Međutim, bijeli čajevi visoke kvalitete odležali u dobrim uvjetima s godinama postaju slađi, zaglađeniji i složeniji. Starenjem gube složene cvjetne arome, ali dobivaju zato brojne druge dobrobiti. Promjene koje se događaju u odležanom bijelom čaju prilikom oksidacije rezultiraju višim razinama flavonoida.
Rezultat oksidacije primijećuje se kada mutni bijeli pupoljci i zelena unutarnja strana svježih listova polako poprimaju smeđu boju.

Kineska biljna medicina smatra da stariji, odležali bijeli čajevi pozitivno djeluju na upale u organizmu i ublažavaju ih. Odležani bijeli čaj smatra se još ljekovitijim od svježeg.

Prije nego što je trend ostavljanja čaja da stari postao vrlo popularan, seoski travari često bi kupovali neželjeni stari bijeli čaj od proizvođača čaja za ljekovitu upotrebu. Međutim, kako su cijene odležanog bijelog čaja s vremenom rasle, ovaj su si lijek sve teže mogli priuštiti.
U Kini je sada već dugo vremenena odležali čaj na cijeni i često ga se konzumira.
Cijeli taj fascinantan svijet odležanog čaja je vrlo kompliciran i dinamičan. Čuvanjem u povoljnim uvjetima čaj razvija brojne i jedinstvene karakteristike koje svježi čaj još nema.

Na kraju možemo zaključiti da uživati u okusima i blagodatima bijelog čaja možemo kada je još mlad, jednako kao i kada je odležao godinama, sazrio i obogatio svoj sastav.