Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

Tetsukyusu i Tetsubin – koja je razlika?

Mnogo ljudi postavlja pitanje kako to da su Tetsukyusu i Tetsubin toliko različiti kada oboje izgledaju slično po obliku, boji i dizajnu. Možda ih je teško razlikovati na prvi pogled, ali velika je razlika u namjeni i načinu korištenja.

Tetsukyusu se koristi za kuhanje čaja. Manji čajnici su uobičajeni i česti, ali ima i velikih (čak i većih od Tetsubina). Kako je unutrašnjost Tetsukyusua obložena emaljlom, u njega se može staviti čaj ili topla voda čak i na duže vrijeme. Međutim, ne smije se zagrijavati na otvorenoj vatri. Stoga se ovi čajnici koriste za pripremu čaja, a nikako za prokuhavanje vode.

Nije im potrebna posebna njega oko održavanja, a unutrašnjost se može samo lagano oprati spužvicom i osušiti.

S druge strane, Tetsubin se koristi za prokuhavanje vode i može se staviti na otvoren plamen. Može biti male zapremine od 0,5 litre do čak 5 litara.  Za razliku od Tetsukyusua, u njemu se ne može pripremati čaj, jer iznutra nije obložen emajlom što je i glavna razlika od Tetsukyusua.

Iako je točno podrijetlo Tetsubina nepoznato, oni su se prvi put počeli pojavljivati ​​tijekom 16. stoljeća  kada se i Sencha počela više proizvoditi. Do 18. stoljeća većina kućanstava počela je koristiti Tetsubin za zagrijavanje vode. Tijekom 19. stoljeća, zanatstvo proizvođača Tetsubina počelo je rasti. Ova kuhala od lijevanog željeza polako su počela postajati kolekcionarski primjerci svojim spektakularnim dizajnom!

Tijekom 19. stoljeća Tetsubin je bio više statusni simbol nego funkcionalni predmet za kućanstvo.

Vjeruje se da, osim što željezni materijal čajnika obogaćuje vodu, također zaglađuje i poboljšava okus vode. To ga čini savršenim za kuhanje nježnih japanskih čajeva. Okus koji ostaje u ustima postaje izraženiji i slađi.

Danas su Tetsubini stekli ogromnu popularnost izvan Japana. Mogu se naći u mnogim restoranima, kafićima i domovima. Ne samo da su ovi čajnici od lijevanog željeza estetski vrlo ugodni oku svojim jednostavnim oblikom nalik na zen, nego su također odlični u ceremoniji čaja zadržavajući dugo toplinu tekućine.

Kako koristiti Tetsubin:

  • Nakon kupnje isperite ga hladnom vodom, a zatim nekoliko puta prokuhajte vodu u njemu i bacite je dok ne postane čista.
  • Tetsubin treba koristiti na plamenu, tj. plinskom štednjaku ili otvorenoj vatri. Nije prikladan za električne štednjake.
  • Nakon što voda zavrije, pažljivo otvorite poklopac krpom ili rukavicama za pećnicu kako biste izbjegli opekline.
  • Nemojte odmah ulijevati hladnu vodu u vrući Tetsubin . To može uzrokovati oštećenje i pucanje.
  • Ne ostavljajte vodu u Tetsubinu dulje vrijeme te ga obrišite i osušite iznutra i izvana odmah nakon upotrebe kako biste spriječili hrđanje. Uvijek koristite suhu krpu. Prije spremanja, pobrinite se da unutrašnjost Tetsubina bude suha.
  • Ako Tetsubin niste koristili dulje vrijeme, ponovite prvi korak od ovih uputa. Isto vrijedi i za novokupljeni antikni čajnik od lijevanog željeza.

Kako koristiti Tetsukyusu:

Tetsukyusu zahtijeva manje njege nego Tetsubin.

  • Nikada se ne smije koristiti iznad vatre.
  • Nije potrebno prokuhavanje vode prije prve upotrebe kao kod Tetsubina.
  • Kao i kod svakog čajnika, ne preporuča se upotreba sapuna ili deterdženata.
  • Prati vodom i čistom krpom