Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

100.000 pupova za samo 1 kg čaja!

Najkvalitetnija berba listića čajevca je ona prva u rano proljeće. U prvim mladim pupovima su tada najkoncentriraniji okus, aroma te vitamini i minerali pa se stoga i posebna pažnja pridaje branju.


Čajevi najviše klase isključivo ručno beru vješti berači koji svaki pupoljak pod prstima osjete i ocjene da li je pogodan za branje. Mladi izbojci čaja vrlo su nježni i vrlo se pažljivo moraju brati. Jedan kilogram gurmanskog zelenog čaja može sadržavati 100.000 ili više čajnih izbojaka. Vještom beraču treba i do pola dana kako bi prikupio jedan kilogram vrhunskih pupova.


Nadalje, svaka pojedina vrsta čaja zahtjeva poseban tip branja; samo čajne pupoljke, jedan pupoljak i jedan list, jedan pupoljak i dva lista, jedan pupoljak i više listića te samo listiće.


Točan kriterij kvalitete varira ovisno o vrsti čaja. To može značiti da nekada pojedinačni pupoljak ne mora nužno biti bolji od pupoljka s jednim listićem. Neki čajevi, kao što je Bi luo chun, ocjenjuju se po veličini pupoljka. Što je manji pupoljak, to je veći stupanj. Silver needle također se sastoji od pojedinačnih pupova i vrlo je cijenjen čaj.
S obzirom da se strojno ne može brati na način da se radi selekcija listića i pupova, kvalitetni čajevi se i dan danas isključivo beru ručno. Također se ručno beru i listići na visokim nadmorskim visinama i brdovitim područjima gdje je nemoguće pristupiti strojevima.


Strojno ubrani listići koji ne zadovoljavaju niti jedan od visokih kriterija pojedinih vrsta čaja (boju, okus, aromu, broj namakanja….) dalje se šalju u tvornice kako bi im se dodale arome, voće i sl.. Iako je i tu vrlo raznolika ponuda i širok spektar kvalitetnih i manje kvalitetnih čajeva.


Jedno je ipak sigurno – u kvalitetnom čaju ćete uživati u njegovom potpuno prirodnom okusu, aromi i izgledu.