Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

Kako ispravno pripremiti šalicu čaja

Prema riječima japanskog majstora čaja Sen no Rikyua, priprema šalice čaja je vježba jednostavnosti koja ne zahtjeva ništa osim vruće vode, čaja i posluživanja. Iako su to vrlo jednostavne riječi koje dočaravaju duh čaja, ispravna priprema svake od stotina vrsta čaja zahtjeva pažnju i znanje. Izrada ukusne šalice čaja igra je listića čaja, količine i temperature vode, vremena namakanja te same posude u kojoj se čaj priprema. Čak i najkvalitetniji čaj nepravilnom pripremom dobiva loš okus.
Uvijek je najbolje koristiti svježu izvorsku vodu ako ste u mogućnosti. Destilirana voda nije dobar izbor, jer su minerali u vodi itekako poželjni i utječu povoljno na okus čaja. Vodu treba zagrijati do točke ključanja. Važno je ne ostaviti je da kipi, nego ugasiti čim se mjehurići pojave. Ako se neki čajevi rade s nižom temperaturom vode, ostaviti je da se ohladi do preporučene temperature.
Pogrešno je „opće pravilo“ da se svi čajevi rade sa kipućom vodom. Svaka vrsta čaja ima određenu temperaturu koja je preporučena kako bi se dobila najbolja šalica čaja. Zbog svoje osjetljivije obrade, zeleni čaj često zahtijeva hladniju temperaturu kako bi se osigurao najbolji okus. Obrnuto, crni čaj, koji je u cijelosti oksidiran, treba puno vruće vode da izvuče svoju karakterističnu pečeno-slatkastu aromu.
Slično kao i kod temperature vode, različite vrste čaja trebaju se namakati duže ili kraće. Općenito, osjetljivi čajevi kao što je zeleni čaj, trebaju kraća namakanja. Čuveni crni čajevi najbolji su kod dužih infuzija. Naravno, trajanje infuzije ovisi o kulturi i osobnoj sklonosti. Za svaki čaj proizvođač određuje temperaturu, vrijeme te broj namakanja.
Iako na kraju svatko može po svom vlastitom ukusu odabrati kako pripremiti vlastiti najbolji čaj.