Besplatna dostava na području Republike Hrvatske za sve narudžbe u vrijednosti iznad 350 kn

Zeleni čaj – više od napitka

Zeleni čaj je više nego samo zeleni napitak.
Mnoge od aktivnih tvari u lišću čine zdrav napitak bogat antioksidantima. Tvari iz lišća čaja smanjuju stvaranje slobodnih radikala koji, kako je poznato, imaju značajnu ulogu u starenju i nastajanju raznih bolesti.

Iako kava ima više teina od čaja, istraživanja pokazuju da L-teanin i tein u kombinaciji iz čaja imaju sinergijski učinak te poboljšavaju funkciju mozga. Bioaktivni spojevi u zelenom čaju mogu imati različite zaštitne učinke na neurone i smanjuju rizik Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, dva najčešća neurodegenerativna poremećaja.

Istraživanja pokazuju i da zeleni čaj pomaže pri ubrzavanju metabolizma i sagorijevanju masnoća u kratkom roku, iako se neki pojedinci ne slažu s time. Također, više različitih istraživanja pokazalo je da zeleni čaj koji sadrži antioksidante smanjuje rizik od raka. Rak je uzrokovan nekontroliranim rastom stanica i jedan je od vodećih uzroka smrti u svijetu. Poznato je da oksidacijsko oštećenje doprinosi razvoju raka i da antioksidanti mogu imati zaštitni učinak.

Katehini u zelenom čaju sprečavaju rast bakterija i nekih virusa. To smanjuje rizik od infekcija i dovodi do poboljšanja zdravlja zuba i desni kao i sprečavanja lošeg zadaha.

U konačnici možemo zaključiti da nam redovito uživanje u zelenom čaju pomaže u očuvanju cjelokupnog zdravlja i dužem kvalitetnijem životu.